Visste du att...
7.5

The Simpsons Hit and Run

Simpsons är en av de mest populära tecknade serierna och det finns mängder av spel – nu är finns det ett bra.

The Simpsons är en av de mest lyckade tecknade tv-serien genom tiderna och även en av mina absoluta favoritserier. Under åren har det kommit ett stort antal Simpsons-spel så som till exempel The Simpsons Road Rage, The Simpsons Skateboarding, Simpsons Wrestling, Virtual Springfield, Barts Nightmare och Bart Simpson VS The Space Mutants, men tyvärr så har de flesta varit riktigt dåliga. Efter flera års väntan har äntligen ett företag gjort kvalitetsserien rättvisa med ett riktigt bra spel som verkligen utnyttjar licensens potential.

Det senaste Simpsons-spelet som jag recenserade var The Simpsons Road Rage och det hade stulit hela sitt spelkoncept från Segas Crazy Taxi. Även denna gång har det grundläggande spelkonceptet plagierats, men nu är det Grand Theft Auto som blivit bestulet. Som tur är så är GTA en utmärkt förebild för ett spel som detta att bygga på då det har en helt annorlunda grafikstil och bygger till stor del på humor. Detta gör att det lyckas skilja sig ifrån GTA-spelen så pass mycket att det efter en stund inte alls känns som något liknande. Huvudstoryn i spelet är precis som avsnitten i tv-serien inte så värst invecklad utan det handlar mer om de små sidoäventyren som spelets karaktärer ger sig ut på i spelets uppdrag. Det handlar om att mystiska elektroniska getingar har dykt upp över hela Springfield och dessa filmar invånarna konstant. Det gäller nu att undersöka saken och spelaren börjar i pappa Homers kläder. Du får ditt första uppdrag av Marge och det går ut på att köra till butiken Kwick-E-Mart för att inhandla glass. Detta leder självklart till fler och fler olika uppdrag och efter sju stycken får du byta karaktär till Bart och många fler karaktärsbyten är att vänta. När man väl har bytt karaktär kan man alltid gå tillbaks till de tidigare för att försöka hitta alla de hemligheter som gömmer sig på dennes nivå. Alla karaktärer har sin egen del av Springfield att röra sig på och förutom de sju grunduppdragen så finns det även hemliga bonusuppdrag, fordon och kläder att samla, robotgetingar att slå sönder samt ett stort antal samlarkort att hitta för att på så sätt låsa upp nya funktioner och hemligheter till spelet.

Under spelets gång får man besöka mer och mindre kända platser ifrån tv-serien så som Simpsons-huset på Evergreen Terrace, kärnkraftverket, Moes bar, Mr.Burns villa, butiken Try-N-Save, den kända serietidningsbutiken, med mera. Spelets namn, Hit and Run, syftar på ett ganska meningslöst speltillägg som innefattar att du blir jagad av polisen om du kör på för många saker eller människor i sträck. Detta är aldrig särskilt engagerande eller meningsfullt då du aldrig kan dö i spelet utan kan endast få små böter när olyckor inträffar.

Grafiken i spelet är konstigt nog inte uppbyggd med den moderna och populära cellshading-teknik som gör att allt ser tecknat ut. Istället är den gjord med ordinära polygoner men som tur är funkar även detta utmärkt denna gång då det är så välgjort. Allt i den enormt detaljerade Simpson-världen ser riktigt snyggt ut och alla som sett det gamla Halloween-specialavsnittet där Homer hittar en hemlig portal bakom en bokhylla som leder honom in i en tredimensionell värld kommer att känna igen sig direkt. Detta avsnitt fick mig att dregla över den förrenderade grafiken och nu går den äntligen att spela i nästintill identisk realtid. Kontrollen i The Simpsons Hit and Run är utmärkt både när du rör dig på fot eller i diverse fordon. Man kan gå, springa, hoppa, dubbelhoppa, klättra och slåss när du beger dig tills fots och det finns många fordon att ta kontroll över eller köpa så som den klassiska rosa familjebilen, Homers snöplog Mr.Plow, Barneys snöplog The Plow King, Barts skåpbil Honor Roller, Ottos skolbuss, även Lisas Malibu Stacy-leksaksbil finns med i verklig storlek, med mera. Hur Bart och Lisa helt plötsligt fått körkort kan jag inte svara på, men även detta tas upp som ett skämt i spelet. Ljudet i spelet är riktigt välgjort med bra musik och en enorm mängd röster tagna direkt ur serien och oftast inplacerade i mycket passande situationer. De finns även så pass många av dessa och de är gjorda på ett så bra sätt att de nästan aldrig går spelaren på nerverna trotts långa spelstunder.

Grand Theft Auto är ett överdrivet våldsamt spel som bara passar de äldre spelarna, så om du är en av de yngre eller en av de som är emot omoraliska och våldsamma spel av den typen så passar säkert denna mer barnvänligaversion dig utmärkt. Min flickvän som inte tycker om våld- och actionspel tycker att The Simpsons Hit and Run är jättekul men tycker att vissa uppdrag är lite för svåra, så trots sin barnsliga yta så är spelet ganska utmanande och kräver en del övning och tålamod för oerfarna spelare.

The Simpsons Hit and Run är alltså ett oväntat bra licensspel som har det mesta man kan önska. Dock upprepas många av spelets uppdrag ett antal gånger med svaga förklädnader för att verka annorlunda och spelet blir efter ett tag ganska enformigt. En stor del av spelets underhållning bygger på tv-seriens humor och att du sett de flesta av seriens avsnitt så att du känner igen spelets karaktärer och platser. Så om du är en fan av tv-serien får du lägga till en poäng på betyget. Sammanfattat är The Simpsons Hit and Run det bästa Simpsons-spelet någonsin.