Visste du att...
7.5

Onimusha

I rollen som en japansk krigare är tanken att du – spelaren – ska rädda en söt och hjälplös prinsessa från elaka monster.

Capcom har kommit med ännu en spinn-off på Resident Evil, den första var Dino Crisis som är väldigt lik originalet och nu kommer alltså ett äventyr som äger rum i 1500-talets Japan.

I rollen som krigaren Samanosuke Akechi hamnar man snabbt i en salig röra. Den 19-åriga prinsessan Yuki kidnappas precis efter att hon sänt ett meddelande till Samanosuke om konstiga aktiviteter som hon bevittnat i slottet. Som tur är kommer hjälten, Samanosuke, till undsättning och räddar prinsessan, men bara för en kort stund. Det visar sig nämligen att vår hjälte är rätt värdelös på att slåss och åker på stordäng av ett gigantiskt monster. Efter att ha varit medvetslös ett tag kvicknar han i alla fall till och får hjälp från ovan. Han erhåller ett underarmsskydd i plåt, där man kan placera kraftladdade diamantliknande saker. De heter Orbs på engelska och jag kommer inte på vad de heter på svenska. Med dessa får han extra krafter och kan öppna dörrar med sigill i samma färg som den orb han använder. Varje orb har ett medföljande vapen och en magi-attack. Både vapen och orb kan uppgraderas genom spelet, vilket sker genom att samla energi från varje fientlig karaktärs livslåga man släckt – och sedan placerar man den energin på vapen eller orb.

Att spelet bygger på Resident Evil märker man snabbt, styrningen är i grunden densamma. Äventyret har samma upplägg, med mystiska omständigheter och lite lätt skrämmande monster och händelser. Pusselelementen har fått stiga åt sidan för action – det är svärdfighter stup i ett. Pusslena känns lite mer japanska än i andra actionäventyr, man ska till exempel pussla ihop medaljonger och annat man inte är så värst van med, men också gamla hederliga dra i spakar för att öppna dörrar och så vidare.

Spelet har en bra story, även om man ibland tappar lite av den på grund av alla japanska namn som varken är lätta att uttala eller komma ihåg. Förutom Samanosuke och Yuki, finns även ett antal andra karaktärer med lite från och till. Bland annat ninjatjejen Kaede, som är utsänd för att eliminera Samanosuke, men fattar tycke för honom och väljer i stället att hjälpa honom på jakten efter prinsessan.

Även om Onimusha ibland känns lite som skåpmat bjuder det på en del nyheter, framförallt storyn och atmosfären ger lite nytt djup. De många fightingsekvenserna kan ibland bli tjatiga, men i det stora hela är det ett bra actionäventyr som fans av genren inte bör missa.