Visste du att...
7

Koa and the Five Pirates of Mara

Koa and the Five Pirates of Mara

Plattformsmys är vad som väntar i Koa and the Five Pirates of Mara.

Pirater
Pirater har ställt till det i Maras övärld och för att återställa ordningen måste flickan Koa klara av en serie utmaningar och eventuellt själv bli pirat. Där har vi handlingen i Koa and the Five Pirates of Mara som utspelar sig i samma värld som utvecklaren Chibigs tidigare Summer in Mara. Men där Summer in Mara var ett äventyrsspel med life sim-inslag är uppföljaren ett rent 3D-plattformsspel. Chibig har nämligen gjort gemensam sak med utvecklarna Talpa Games och Undercoders som tidigare gjort plattformaren Mail Mole, ett spel som Koa and the Five Pirates of Mara påminner mycket om, men med handlingen alltså förlagd i Maras värld.

I centrum av denna värld finns en större ö med en stad och diverse invånare. Med båt reser Koa runt mellan olika öar där det på varje ö väntar tre eller fyra banor med plattformshoppande och i slutet en kartbit som låser upp nästa ö. Har man spelat något klassiskt 3D-plattformsspel kommer man att känna igen sig och utvecklarna själva nämner Super Mario-spelen, Crash Bandicoot och Studio Ghiblis filmer som inspirationskällor. Kameran som styr sig själv skiftar ibland till sidscrollande 2D-vy vilket får mig att tänka på Super Lucky’s Tale och en del nyare Sonic-spel.

Just kamera och perspektiv kan vara luriga i 3D-plattformare och visst saknar man ibland möjligheten att kontrollera kameran, men i stort fungerar det ändå bra. Kontrollerna är inte vidare avancerade, banorna inte alltför svåra (inte heller alltför många) och förutom ett par bossar finns inga fiender. Vill man ha mer utmaning kan man ge sig på att samla alla objekt som finns utspridda på banorna eller klara banorna på så snabb tid som möjligt.
Koa and the Five Pirates of Mara är inte något särskilt originellt spel och det når inte riktigt samma höjder som de allra bästa spelen i genren. Utvecklarnas kärlek till genren lyser ändå igenom och spelet bjuder på fartfylld men okomplicerad spelglädje och inte minst är inramningen väldigt mysig.