Visste du att...
6.5

King Kong

Den stora apan är tillbaka för att återigen störta ner för skyskrapan i New York.
King Kong är en av de mest klassiska berättelserna någonsin och det är väldigt få personer som inte redan vet ungefär vad den handlar om trots att de inte sett någon av filmerna. Historien om den jättelika apan har bland annat inspirerat författaren Michael Crichton när han skrev Jurassic Park och spelskaparen Shigeru Miyamoto när han gjorde det första Donkey Kong-spelet. Den första filmen om King Kong kom redan 1933, men det här spelet bygger på den senaste filmatiseringen gjord av Peter Jackson som även ligger bakom Sagan om Ringen-trilogin. Huvudpersonen bakom spelet är den franska spelskaparen Michael Ancel som även gjort de två första Rayman-spelen samt det underskattade spelet Beyond Good and Evil.

King Kong börjar med att ett filmteam anländer på en mystisk ö vid namn Skull Island för att spela in en film. Här får man anta rollen som manusförfattaren Jack Driscoll och hastigt dyker det upp monster som man måste bekämpa för att överleva. Tillsammans med bland annat regissören Carl Denham och skådespelerskan Ann Darrow börjar man utforska den hotfulla och uråldriga miljön. Så gott som innan man vet ordet av så har Ann blivit tillfångatagen av en gigantisk apa och Jack bestämt sig för att försöka rädda henne. Spelet utspelar sig i väldigt stämningsfulla och spännande miljöer så som mörka och våta grottor eller täta och insektsfyllda djungler. Grafiken är inte så tekniskt avancerad och imponerande när den är ställd emot andra stortitlar på Xbox 360 men den är designmässigt välgjord och detaljmässigt genomarbetad. Musiken är väldigt bra och de många rösterna i spelet är inspelade av filmens stjärnspäckade ensemble. Vi får bland annat höra nyinspelade kommentarer från komikern Jack Black, känd från School of Rock, Min stora kärlek och High Fidelity samt från den Oscarsbelönade skådisen Adrien Brody, känd från The Jacket, Pianisten, The Village och för han slätade av Halle Berry.

Spelet är uppdelat i två olika spelformer. Den första och mest prominenta delen i spelet är i förstapersonsperspektiv i fötterna på Jack Driscoll. I rollen som Jack är man ställd i kraftigt underläge mot Skull Islands förhistoriska bestar och spelet blir en typ av överlevnadsäventyr där man ofta måste överlista sina fiender för att ta sig förbi dem. Man har stundtals tillgång till skjutvapen så som pistoler och hagelgevär så man måste oftast använda sin omgivning för att hitta användbara hjälpmedel. Ett revben från ett djurkadaver blir ett spjut och en jättelik trollslända blir ett lockbete fäst på spjutet. Spelaren får ofta även använda eld för att skrämma bort djur eller elda upp hinder. Förutom att spela som Jack får man även anta rollen som apan Kong. När detta inträffar byter spelet fokus och precis som när Pac Man äter den gula pricken förvandlas man hastigt från jagat byte till hänsynslös jägare. De tidigare väldigt skräckinjagande Tyrannosaurusarna blir plötsligt enkla motståndare som man med Kongs enorma muskler tar död på med lika mycket stil som glädje. När man spelar som Kong känns spelet betydligt mer begränsat men eftersom detta är relativt ovanligt så blir det förlåtligt.

King Kong innehåller inga som helst mätare på spelskärmen så istället blir skärmen röd och suddig när man skadas och Jack talar själv om hur mycket ammunition han har kvar när man begär det. Detta tillför en viss realism och inlevelse men det kan också bli ganska frustrerande då man plötsligt måste ladda om i en stressig situation eller inte ser vad som händer på skärmen för att man blivit lite skadad. Med tanke på att spelet utspelar sig på en stor ö så är det väldigt linjära och små banor man får ta sig igenom. Detta tycker jag är något av en besvikelse då andra spel så som Far Cry lyckats förmedla friheten på en stor ö utmärkt.

Det är inte ovanligt att stora filmer görs om till spel men det är ytterst ovanlig att dessa spel blir bra. King Kong är ett bra spel med eller utan sin filmlicens, men har du inte sett filmen går en hel del av handlingen och karaktärsdjupet förlorad när du spelar spelet. King Kong erbjuder inte några stora innovationer eller enastående evolutioner men det är ett välgjort spel som underhåller betydligt mer än vad det irriterar.