Visste du att...
7.5

James Bond 007: Agent Under Fire

Text: Silverman.

Världens mest kända hemliga agent ger sig ut på nya hisnande äventyr.

Säg Golden Eye (populärt spel till Nintendo 64/Red) och varje gamer får en nostalgisk tår i ögonvrån. Nu släpper Electronic Arts den starkaste konkurrenten till Rares mästerverk; Agent Under Fire.

Sedan Electronic Arts lade beslag på rättigheterna till spel baserade på James Bond så har man inte legat på latsidan, ett flertal spel till Playstation och Nintendo 64 har släppts under de senaste åren. Dessvärre har inget av dem varit speciellt upphetsande och ett par, däribland 007 Racing, var direkt dåliga.

Produktionen av Agent Under Fire till Playstation 2 har varit en ganska rörig historia, då spelet först var tänkt att bygga på den senaste Bond-filmen Världen räcker inte till. Då utvecklingsarbetet tog längre tid än väntat struntade man i detta och gjorde om spelet till ett helt fristående äventyr. Helt fristående är det dock inte då man märker många influenser från olika Bond-filmer under spelandets gång, bland annat stridsvagnsjakten från Golden Eye och jetpacken från Åskbollen.

Agent Under Fire är ett rent actionspel som blandar tre olika spelsätt. När du går runt i hemliga baser och på gator och torg ser du dina omgivningar i första person, såsom Quake. När det börjar bli dags att röra sig lite fortare blir det racing av det hela och i vissa delar av spelet får du kliva ombord på fordon utan att behöva styra, utan istället skjuta på fiendebilar och elakingar med allehanda vapen. Dessa tre spelsätt varvas titt som tätt under uppdragens gång och ger en synnerligen välbehövlig dos av variation i spelet.

Det man som spelare kommer spendera mest tid på är att smyga runt och skjuta vakter och skurkar i första person. Grafiken i dessa delar är väldigt snabb, ren och stilig och slår ofta genrens tungviktare, Red Faction, på fingrarna. Däremot är standardkontrollen helt hopplös, det finns ett par sekundära kontrollscheman man kan använda för handkontrollen men ingen av dessa känns speciellt bra i jämförelse med liknande spel. Vad som däremot skulle kunnat ha varit riktigt roligt är alla finurliga hjälpmedel som Bond har med sig, dock så tas udden från alla dessa när spelet är såpass övertydligt som Agent Under Fire är. Spelet berättar både i tal och skrift exakt vilket hjälpmedel du ska använda vid varje given tidpunkt, vilket leder till att hela upptäckarglädjen försvinner. Istället kvarstår ett ganska simpelt och enkelt skjut-allt-som-rör-sig-moment som man lätt tröttnar på. Banorna är dessutom ganska korta och väldigt linjära, vilket gör att man inte blir särskilt sugen på att spela dem igen.

Racinginslagen är riktigt roliga och påminner lite om spelet Spyhunter. Du kör bland annat en Aston Martin utrustad med missiler, rök, olja, raketer och allt annat som hör Bond-bilar till. Utslagna broar, farliga gupp och anfallande bilar gör sitt till för att bjuda på en actionfylld upplevelse. Problemet är bara att även dessa delar av spelet är ganska korta och så linjära att det känns helt meningslöst att spela om dem.

Jag gillar dock spelets inramning. Menyerna är riktigt snygga i äkta Bond-stil och ljudet i spelet är ett kapitel för sig. Det klassiska Bond-temat finns med och musiken i övrigt ger en härligt pumpande filmkänsla. Dessutom är skådespelarna riktigt duktiga. Även om inte originalskådisarna från filmerna finns med, så är de personer som imiterar dem riktigt proffsiga, i synnerhet damen som spelar M som låter nästan exakt som Judi Dench från de senaste filmerna. Tråkigt bara att manuset är på riktig dagisnivå – när ska spelmakare lära sig att anlita riktiga manusförfattare istället för att skriva ihop repliker på kafferasten?

Ett område där Rares Golden Eye till Nintendo 64 glänste var flerspelarmöjligheten och här får man verkligen säga att Electronic Arts tagit sig i kragen. I Agent Under Fire finns många olika spelsätt och banor för flera spelare och spelet får helt nytt liv när man sätter sig ner med ett par kompisar och tävlar.

Det som kvarstår av alla lovande premisser som finns i Agent Under Fire, är ett tämligen linjärt och föga fantasifullt skjutarspel som inte lyckas hålla intresset upp speciellt länge men som ändå är tillräckligt intensivt och roligt, framför allt i multiplayer, för att kunna motivera ett köp för de som gillar snygg action där man kan koppla bort hjärnan en stund. Det är dock bara att konstatera att det fem år gamla Golden Eye fortfarande är kungen av Bond-spel, även om Agent Under Fire är ett tappert försök.