Visste du att...
9

God of War

Årets mest oväntade supersuccé – God of War får full pott på HYPE.se.

God of War är ett actionspel från Sony som enklast går att förklara som en blandning mellan Devil May Cry, Mortal Kombat, Castlevania och Prince of Persia. Gör man det gör man det väldigt enkelt för sig själv och dessutom blir det världens kortaste recension. God of War utspelar sig i ett uråldrigt och mytologiskt Grekland, fyllt med gudar, demoner och magiska krafter. Spelet kretsar kring en hård antihjälte med namnet Kratos som är en ganska ovanlig spelhjälte. Han besitter inte någon som helst charm eller humor, men som ändå lyckas visa starka känslor och personlighet. Historien bakom Kratos avslöjas bitvis genom spelets gång och när spelet tar sin början vet man inte mycket mer om den mystiska krigaren än att han kan slåss som en gud.

God of War är ett ganska renodlat actionspel men det innehåller även en del plattform- och pusselelement. Som första vapen har man två svärd som dras ut med kedjor så att de liknar brinnande piskor. Senare får man tillgång till flera krafter som gudarna tilldelar Kratos så som Zeus förmåga att kasta blixtar samt Medusas förmåga att förstelna fiender. Dessa krafter samt dina vapen går att uppgradera genom att samla röda klot som fås genom att döda fiender eller öppna särskilda kistor. Det finns även gröna klot som ger mer energi samt blåa klot som ger mer magi. När man dödar fiender laddas även en särskild kraft som kallas The Rage of the Gods och denna gör Krotos oerhört stark och snabb under en begränsad tid. Under spelets gång samlas magiska ögon och fjädrar som utökar den maximala energi- och magigräns. Kratos har ett stort antal rörelser att förgöra sina fiender med och han kan även blockera eller undvika attacker på ett ytterst användbart sätt. Han kan även utöva flera olika brutala och avslutande grepp som ofta kräver flera snabba knapptryckningar eller rörelser på kontrollen. De flesta fiender kräver en särskild strategi för att bli besegrade på ett effektivt sätt. Kamperna som utövas i spelet är intensiva och väldigt brutala. Motståndarna kan vara båda stora bjässar och små arméer av mindre fiender. Blodet sprutar åt alla håll och Kratos tvekar inte att slita sina motståndare i stycken eller att låta en och annan oskyldig bli dödad mitt i alltihop. Spelet innehåller även några coola extra stora bossar som kräver extra list för att besegras.

God of War innehåller även som sagt en del plattform- och pusselelement. Många av dessa är enkla och innefattar endast att man drar i en spak för att öppna en port, att hoppa, gunga eller klättrar rep över stup eller att simma genom en tunnel. Men det finns även några mer avancerade delar i spelet där det till exempel krävs att balansera på en stor rullande sten, lista ut hur man ska täppa igen ett hål eller klättra och hoppa fram till en kvinna i nöd. Under en del av dessa stunder måste man dessutom samtidigt slåss emot flera fiender som försöker dra ner en från det rep eller nät som man klättrar i. Spelets kamera styrs automatiskt, under vissa situationer zoomar den ut för att man lättare ska kunna se hur man måste göra för att lösa ett problem. Skulle Kratos bli dödad eller dö på egen hand så finns det utöver spelarens sparade filer även en hel del checkpoints utplacerade i spelet.

Grafiken i God of War ser inte ut att vara på Playstation 2, så snygg är den. Texturerna är väldigt detaljerade och högupplösta utan en enda synlig kantig kant, som konsolen annars ofta är känd för. Spelet flyter på riktigt mjukt trots intensiva strider med många stora fiender samtidigt och innehåller dessutom inga laddningstider alls. Animationerna i spelet är också något som imponerar med stor variation och fantasi bakom Kratos många rörelser och grepp. Om Kratos öppnar en kista, välter en staty eller drar upp en lucka så syns det tydligt hur mycket han måste ta i och hur stark han verkligen är. Spelet innehåller en del sekvenser som både är förrenderade och in-game men mest imponerar de förstnämnda med enorm detaljrikedom och inlevelse. God of War visar att Playstation 2 fortfarande kan mäta sig mot de bästa spelen på de andra konsoljättarna trots sin äldre hårdvara och det är ingen liten bravad. Ljudet i God of War är passande brutalt och rösterna i spelet är av samma höga kvalitet som grafiken. Även musiken i spelet är enastående med mäktiga symfonier som till och med skulle kunna utmana de flesta stora Hollywood-produktioner.

Spelet är stort och det finns en del hemligheter att hitta samt flera svårighetsgrader, men om det finns något jag skulle kunna klaga över så är det ändå bristen på innehåll, speciellt gällande handlingen och de riktigt stora bossarna som det tyvärr är ganska ont om. Det i kombinationen med brist på innovativt innehåll. Visst finns det en del nyskapande detaljer i God of War, men det mesta är ändå ett hopkok av andra populära spel. Det är även nämnvärt att God of War inte är något för de yngre spelarna då det är extremt våldsamt.

I princip allt i det här spelet är fantastiskt. Det har fenomenal grafik, ljud och musik. Ett lättlärt men avancerat och underhållande kontrollsystem. Det har en spännande handling samt väldesignade och fantasifulla miljöer och karaktärer. God of War är helt enkelt ett episkt actionäventyr utan like. Spel i den här genren kan inte bli bättre än så här, i alla fall inte på Playstation 2.