Visste du att...
7.5

Football Manager 2006

Spelets skrytfaktorer består bland annat av att man kan kontrollera över 280.000 spelare i 5.000 lag i 50 länder.
Fotbollsälskare ser alltid fram mot nya managerspel. De kryllar med data om spelare och lag med mera. Det finns så mycket data att man kan drunkna i det. Spelets skrytfaktorer består bland annat av att man kan kontrollera över 280.000 fotbollsspelare i 5.000 lag i 50 länder. Det är mycket det.

Segas Football Manager 2006 är det första spelet som kräver att man är innehavare av en hårddisk, vilket gör att de som köpte den ofta kallade snikversionen av Xbox 360 inte kan spela det. Så, tänk på vilken enhet du äger innan du köper det kort och gott.

När spelet startas upp i konsolen startar det upp som alla andra spel, men så snart man ska börja spela finns det väldigt lite data att tillgå. Man ska skapa en sparfil och välja vilka serier som ska ingå i spelet. Det här fick jag göra om flera gånger och här blev jag duktigt irriterad. Läs manualen säger nog någon och det hjälper, men kunde det inte vara lite lättare? Det är redan här som det krävs ett gediget intresse för att vara en fotbollsmanager, för det går inte att bara glida runt och klicka sig vidare. Jag gillar personligen managerspel men trots det tappade jag lusten att spela flera gånger innan ens spelet kommit igång. När det sedan startat är det så många val att det känns lite övermäktigt. Helt klart är det här ett managerspel som kan liknas med de tyngre flygsimulatorerna och det kräver därför massor av spelaren.

Väl inne i spelet och med ett par matcher under bältet börjar jag känna mig lite mer i kontroll över situationerna, men det kommer konstant nya saker som måste skötas om. Och så alla dessa laddningstider, de är konstant och att det är så förstår man lätt med tanke på hur mycket data som ska köras mot varandra efter varje händelse. Det som hänger över mig hela tiden är att det är lite övermäktigt, att jag inte riktigt har nog mycket intresse för spelet på grund av dess enorma detaljrikedom i data. Nu kommer vi till dilemmat, att spelet är större än mitt intresse och det är inte en dålig sak, men det är dock utvecklarnas fel att de inte har gjort spelet mer tillgängligt för sådana som mig. Och då menar jag de som gillar managerspel men kanske inte så här mycket.

För den stora massan av generellt intresserade är det här en svårtillgänglig titel som blir en för mastig munsbit att svälja. Däremot för de som gillar fotboll över allt annat på jorden – till och med mer än pitepalt – är det här ett måste.