Visste du att...
8

Fifa 07

Fifa 07 stoltserar med en ny spelmotor och två svenska kommentatorer men saknar en svensk liga.

Fifa och de andra sportspelen från Electronic Arts böjar bli spelvärldens såpor, ungefär som Glamour försvinner de aldrig utan det kokas soppa på samma spik gång på gång. Ibland är uppdateringarna få ibland färre än så. I år har det faktiskt gjort en hel del med spelet.

Förr i tiden fanns svenska fotbollsligan med i spelet, men kommentatorerna var engelska. I årets upplaga av Fifa har det blivit omvända roller. Allsvenskan är försvunnen, men i stället kommenteras allt på svenska. Av någon anledning, kanske för att man är svensk, känns kommentatorerna lite fåniga. Fraserna som Henrik Strömblad levererar blir snabbt repetitiva och inte ens Glenn Hyséns små anekdoter lyfter det hela. Ibland kommer lite udda saker, som när kommentatorn säger att det är en farlig frispark när den tar plats vid mittlinjen. Men nog om kommentatorerna.

Det nya i Fifa 07 är en ny spelmotor som framför allt har gett bollen liv. Den är inte fastklistrad på spelaren, utan det gäller för spelaren att hamna på rätt sida om den för att bibehålla kontrollen. Det här gör att spelet känns mer levande, men ibland kan det även bli lite yvigt.

Fifa-spelens presentation har alltid varit snygg och det gäller även för Fifa 07. Inramningen är imponerande och den höjer inlevelsen i spelet markant. Grafiken är snygg och här finns inte så mycket att klaga på. Kontrollen är bra överlag och har man spelat ett fotbollsspel kan man spela alla.

Spelarpoängen, Gamescore, i Xbox Live är jag lite besviken på. Många klagar i och för sig på att det är för lätt att få poäng, men någon måtta får det ju vara. Inte för att det är svårt i Fifa 07, utan mest för att det är så jävla jobbigt. Spela 50 matcher. 50. Hallå. Och det kan vara att vinna 50 matcher på raken. Det finns inga snabba poäng. Kanske inte dåligt som sagt, men någon måtta får det väl vara.

Precis som i Pro Evolution Soccer 6-recensionen är svaret på frågan om vilket som är bäst av PES6 och Fifa 07 att det är upp till var och en. Spelen levererar i princip samma sak, men gör det på lite olika sätt. Vilket som uppskattas mest är som sagt upp till dig och ingen annan.