Visste du att...
7

Fifa 06: Road to Fifa World Cup

Ta Sverige till VM-guld i Tyskland – ett bra dagsverke.
Fifa har funnits länge, som spelar menar jag, och det kommer en ny version varje år. Spelen har varierat i kvalitet och jag måste säga att årets upplaga inte till hör mina favoriter. Jag gillar faktiskt förra året bättre.

Fifa 06 har fått en ny undertitel till Xbox 360, vilket förmodligen är för att spelet ska kännas nyare. Har man en Xbox och äger spelet är sannolikheten att man köper samma spel en gång till ganska låg. Har spelet ett nytt tema, då ökar chanserna. Så tror i alla fall jag att Electronic Arts resonerade.

Fifa 06 – Road to Fifa World Cup har som titeln skvallrar om satt fokus på stundande fotbolls-VM i Tyskland. Det är dock inte bara att spela VM rak av, utan tanken är att man ska spela sig fram till finalen via gruppspel. Det är för övrigt extra kul när inte spelare behöver vila eller har sträckt sig i ljumsken.

Spelet är till att börja med snyggt. EA har verkligen satsat på presentation, men faller ibland på själva spelandet vilket inte är bästa scenario kanske. Eftersom Xbox 360 har en hel del kraft att bjuda på är även Fifa 06 snyggare än det någonsin tidigare varit. Spelarna ser relativt verkliga ut men har drabbats av snabbt åldrande. Alla ser ut att vara 5-10 år äldre än sina verkliga jag. Zlatan, som för övrigt visat sig vara min bästa målgörare, ser lite ut som han lämnat fotbollen efter bakom sig och blivit småkriminell. Lite ruffig sådär.

Spelandet är lätt att komma överens med. Inga större svårigheter att lära sig kontrollen och att hitta rätt. Okej, nu ska jag inte säga något kring målgörande, det är inte så att det sprutar in mål, men jag vinner i alla fall de flesta matcherna jag spelar.

Nu kommer det svåra. Fifa 06 är inte det bästa fotbollsspelet till Xbox 360. Det är Pro Evolution Soccer 5. Det finns i och för sig bara till Xbox, men det fungerar på Xbox 360. Det är alltså ett bättre köp. Frågan är bara vem som köper ett Xbox-spel till sin Xbox 360? Det här är alltså upp till var och en – vill man ha ett 360-spel eller vill man ha ett bättre spel men som är mindre snyggt? Jag vet ju att jag skulle skippa båda och invänta 360-PES, men det är bara jag det.