Visste du att...
8.5

F-Zero

F-Zero tillhör de mest legendariska av Super Nintendo-spelen. Det är inte i klass med Mario när det gäller allmänt kändisskap, men bland lite mer hardcore-spelare på tv-spelssidan är det ett av de viktigaste släppen till Gameboy Advance.

F-Zero är ett framtida racingspel, man framför lågflygande farkoster som oftast snittar på 500 kilometer i timmen, men med lite turbo och så vidare kan passera 1000 km/h-sträcket. Banorna är inte lika något man har sett tidigare och är varierande.

Spelet är svårt. Det är långt ifrån att bara gasa och bromsa. Varje gång man kör in i en kant, konkurrent och så vidare försvinner lite sköld. Om den försvinner totalt – då exploderar man. En gång per varv kan man åka på ett speciellt fält, som återställer skölden sakteliga – ibland får man stanna till för att ladda upp den ordentligt. Missar man banan, så man hamnar utanför, då saktas inte farten som i de flesta spel – då dör man. Helt sonika, klantar du till det så klantar du till det – ingen pardon här inte. Skärmen, som jag irriterar mig på ofta, hjälper heller inte till. Eftersom det går så snabbt kan det vara jobbigt genom att man inte ser hela skärmen i ett visst ljus och får otrevliga överraskningar innan man kan banan ordentligt.

Eftersom F-Zero kräver mycket av spelaren, så kan det vara ett dumt köp för de yngsta spelarna och även för dem som bara vill köra utan att tänka allt för mycket. För dem som älskar F-Zeros spelsätt sedan tidigare och för dem som vill ha ett bra, snyggt och snabbt racingspel att bita i – då är detta himlen.