Visste du att...
Dillons dead-heat breakers
7.5

Dillon’s Dead-Heat Breakers

Bältdjuret Dillon är tillbaka – eller det är det jag fått berättat i alla fall. Jag har inte spelat de tidigare spelen och om det är ett plus eller mins har jag ingen aning om.

Dillon är en bältdjurs-cowboy och hans sidekick är hamstern Russ. Dillon är superhjälten och Russ är geniet som gör Dillons hjältestatus lättare att uppnå och bibehålla.

Din Mii i huvudrollen
Spelet börjar med att din Mii förvandlas till en getversion och jobbar som lastbilschaufför. Bakom ratten på lastbilen jagas min Mii, som heter Dude, av ett gäng monster och där skrider Dillon och Russ in i handlingen. De räddar dagen skulle man kunna saga och det är där som spelet börjar.

Dillon rullar runt som en boll och i en hög hastighet kan han sedan krocka med dessa monster och sätta dem permanent ur spel. När det är gjort får Dillon och Russ stifta bekantskap med Dude. Det visar sig att Dudes by är under attack av några ”nasties” som Russ kallar dem initialt, men de heter Grocks, och det blir Dillons jobb att skydda staden från dessa.

Efter all denna action med en rullande Dillon kommer en helt annat typ av spel in, det blir strategi i stället. Russ visar spelaren runt och visar var man gör olika saker så som att köpa delar och hyra in arbetskraft.

Hyra in dina Mii-vänner
Det gäller också att hyra in hjälp och humoristiskt nog är det djurversioner av dina Mii-bekanta. Själv har jag över 1000 möten via spelmässor och annat, så jag fick prata med några olika Gunners – som de heter – innan jag hittade en jag kände igen. Det var Kjellman som tv- och radioprofilen Kjell Eriksson. Han visade sig vara skitdyr, nästan tre gånger så dyr som de jag inte kände igen, men jag tänkte att det kostar att få kvalitet och slog till. Då fick jag bara en Gunner att placera ut på banan, men jag hoppas han gör jobbet för fler.

Action igen
När området man ska skydda är förberett och Kjellman är utplacerad, då börjar attacken av Gronkarna. Dillon sadlar upp, eller rullar runt, och första attacken gick bra. Pengar in och de gör att man kan köpa nytt material, bygga nya vapen och hyra in Kjellman igen och kanske någon annan Gunner också.

Summerat – ett bra spel
Bortsett från att det även innehåller några minispel är det här spelet i ett nötskal och det är så man tar sig vidare mot slutet. Det är ett kul och smart koncept, men det kräver att man sitter ner och spelar, det är inget som plockar upp på bussen. Eller, det funkar nog också, men det kräver en del av spelaren och det är självklart något vi gillar. Vill man ha busspel utan djup, då har vi ju i princip alla mobilspela att välja på.

Att Dillon rullar runt på 3DS innebär nog att det kommer att ta steget över till Switch framöver. Nintendo vill nog inte hoppa över 3DS då Switch nästan blivit en DS-dödare då den fyller samma funktion i princip. Vill du spela Dillon’s Dead-Heat Breakers idag, då är det 3DS som gäller.