Visste du att...
8.5

Colin McRae Rally 04

Colin byter team lika ofta som han släpper spel – nu kommer spel nummer fyra och då rattar han en Citroen.

Colin McRaes rallyspel satte från dag ett standarden för alla rallyspel och ingen har hittills kunnat konkurrera med Codemasters produkt. Det finns i och för sig rallyspel som är jättebra, men trots det är de inte på samma nivå som McRae.

Förra året drabbades McRae nummer tre av grava förseningar, vilket enligt Codemasters berodde på att de skulle få in nya bilar och sånt. Skitsnack enligt mig, snarare var de inte nöjda med produkten. Under tiden som de försenades passade kom flera rallyspel och även om de inte var lika bra som McRae var de inte dåliga och köptes av konsumenter. Det i sin tur ledde till att McRaes spel inte sålde i så stora kvantiteter som Codemasters hoppats. För att inte göra om det misstaget kommer helt plötsligt Colin McRae 04 långt innan konkurrenterna ens visat upp sina nya spel. Här låter jag min cynism flöda och jag tror att det fjärde spelet är egentligen vad de siktade på som nummer tre, men fick pruta på massa saker för att inte tappa ännu mer mark på grund av förseningarna. Jag kallar det här Colin McRae 3,5 då det inte känns som ett nytt spel, utan mer som en uppdatering.

Nu kanske sista meningen ovan låter lite negativ, men bara för att det inte är ett toknytt spel innebär det inte att det är ett dåligt köp utan snarare tvärt om. Även om jag spelade föregångaren känns det lite som om de nya inslagen faktiskt komplimenterar den tidigare produkten.

De nya inslagen är bland annat att nya delar, så som växellåda och stötdämpare, framtas längs säsongen och spelaren får vara med och testa dessa. Misslyckas man med testandet utvecklas inte produkten och alla testerna är körtester på olika sätt.

Spelandet är det samma som tidigare, man kör rally på tid. Nyheter här är att spelkänslan har förfinats ännu mer och jag måste säga att jag aldrig spelat ett bättre bilspel än det här. Då tänker jag på hur bilen kontrolleras längs banan och hur man kan använda sig av att köra på sladd för att ta sig snabbare genom kurvorna. För de som någonsin kört en bil på, till exempel, en isbana vet att spelet bjuder på autentisk körunderhållning. Grafiken är som vanligt mycket snygg och det är en fröjd att se hur bilen bryts ner av förarmisstag – så som att drämma in bilen i ett träd.

Xbox-versionen kan man dessutom köra via Xbox Live, men då jag har en debug-maskin har jag inte haft möjlighet att testa detta och hade jag kunnat det hade det inte funnits några att köra emot då spelet inte är ute i alla fall. Det jag försöker säga är att det kan finnas en annan dimension på spelet när man kommer ut på det stora vida världsomspännande nätet.

Oavsett om du äger föregångaren eller inte är det här ett bra köp för att inte säga det bästa. Gillar du rally är det här ett måste.