Visste du att...
5

Casper

Text: Millenia

Vem har sagt att alla spöken är fula, onda och hemska? Casper är nämligen ett snällt spöke som för några år sedan var barnens favorit på bioduken. Efter ett kort uppehåll från rampljuset är nu den lille rackaren tillbaka, denna gång är Gameboy Advance hans scen men tyvärr är inte spelet ens i närheten av att vara underhållande.

Spelet går ut på att du ska hjälpa den stackars spökexperten Harvey genom ett antal banor. Anledningen till att Harvey inte klarat att ta sig fram säkert på egen hand är att han olyckligtvis har blivit förvandlad till en zombie och utan din hjälp så blir hans tid här på jorden inte speciellt långvarig. Som tur är kan Casper förvandla sig till många olika former och på så sätt hjälpa Harvey att ta sig fram oskadd. Spelupplägget skulle kunna liknas med det i Lemmings med den stora skillnaden att detta spel är betydligt tråkigare och enformigare än den gamla klassikern. Faktum är att Casper är så tråkigt att det inte ens bör jämföras med det fantastiska spelet Lemmings, det är lika galet som att jämföra ett division 8-lag med ett från elitserien, så stor skillnad är det faktiskt mellan Casper och Lemmings.

Ett av dem största irritationsobjekten i spelet är kontrollen, att styra din Casper är förvisso inte speciellt svårt men att byta skepnad på honom är krångligt och det blir alltför ofta fel på grund av detta. Ska du till exempel ha den platta formen för att undvika nerfallande i hål så är det lätt hänt att det blir formen bredvid vilket innebär smärta för zombidoktorn. Mycket irriterande. Någonting som också är irriterande är sparfunktionen, utvecklarna Microids tyckte tydligen att det inte var värt att ha ett batteri för sparande i kassetten och valde därför att snåla till det och endast ge oss lösenord att spara med. Min åsikt kring detta har jag tidigare utryckt, lösenordssparning är en terror snåla spelutgivare använder sig av och jag avskyr det, man skulle faktiskt kunna säga att jag hatar det.

Casper är ett riktigt dåligt spel som inte har någonting att skryta med, vidrig musik, ful grafik och ett avskyvärt teckensnitt som är nästintill oläsbart. Att banorna är långa spelar ingen roll eftersom bristen på variation gör att det känns som om du springer på samma sträcka. Att sedan spelet har lösenordssparning är droppen som får den redan sprängfyllda bägaren att rinna över. Lyd mitt råd, köp inte Casper, det finns bättre spel att lägga pengarna på och om inget av dessa tilltalar dig så skänk pengarna till frälsningsarmén eller någon annan välgörande förening. För att köpa Casper är definitivt slöseri med dina pengar.