Visste du att...
6.5

Creatures

Text: Millenia

Till den gamla klassiska datorn Commodore 64 fanns det en hel del bra spel som på nytt har blivit uppmärksammade, bland dessa hittar vi Creatures, ett gammalt C64-spel från 1990 som nu alltså får en uppfräschad uppföljare. Spelet går nu, precis som då, ut på att föda upp samt uppfostra varelser av rasen Norm.

Anledningen till att du tvingas till detta är att djurarten Norms är på väg att utrotas och du måste därför se till att de små gulliga djuren parar sig och får många fina barn som du sedan alltså måste lära hyfs och fason.

Att uppfostra Norms visar sig dock inte vara någon lätt uppgift, speciellt inte eftersom dessa varelser är synnerligen korkade. Ger du till exempel Berta – en av dina Norms heter faktiskt det redan från början – ett äpple som hon vägrar äta så är det bestraffning som gäller, gör så tills Berta förstått att ett äpple om dagen är bra för magen. När hon insett detta så berömmer du henne så att hon hädanefter har vetskap om att äpplen är en god och nyttig frukt.

Den största nackdelen med Creatures är att det är väldigt svårt att sätta sig in i det, du måste antagligen spela runt 2-3 timmar för att verkligen bli insatt och satsa allt för att få ett fungerande och trivsamt normsamhälle. Det tråkiga är att vägen dit är väldigt lång och tråkig. Jag har inte haft varken ork eller lust att spela spelet så länge, mitt rekord är tio minuters sträckspelande. Jämför man det med det rekord jag har i Shenmue 2 – som ligger på ca 10 timmar – så förstår man att Creatures har en hel del att fixa till.

Hur negativ jag än må ha låtit hittills så är inte Creatures ett slarvigt ihopsatt skitspel i samma klass som David Beckham Soccer och The Flintstone: Big Trouble in Bedrock. Det finns många valmöjligheter och om du har intresse, och framför allt tålamod, att sätta dig in i detta spel kan du säkert bli någorlunda nöjd. Men jag, vars tålamod är obefintligt, tycker att detta spel är urtråkigt men inte uselt. Det är faktiskt stor skillnad på de två orden.