Visste du att...
6.5

Blinx: The Time Sweeper

Text: McGyver

Den här gången befinner vi oss på Tidsfabriken, där tillverkas tid på löpande band som sedan delas ut till olika världar. Katterna som jobbar på fabriken har till uppgift att städa upp såkallade tidskristaller som bildas i de olika världarna, håller man inte koll på dem förvandlas de till monster. En dag uppstår ett fel i värld: B1Q64, ett ondskefullt gäng grisar har stannat tiden och börjar fånga upp kristallerna, som de senare planerar att sälja, men de hade ingen aning om att kristallerna förvandlas till monster. Till råga på allt tar grisarna prinsessan av B1Q64 tillfånga. Denna värld måste åtskiljas från de andra världarna, det vill säga stängas, för att undvika att monstren sprids till de övriga världarna. Huvudrollsinnehavaren, Blinx, vill rädda prinsessan och han bestämmer sig för att ta saken i egna händer.

Blinx är en solglasögonprydd katt utrustad med en dammsugare som sitt främsta vapen. Med dammsugaren kan man suga upp diverse skräp så som tunnor, parkbänkar och rostiga veteranbilar. Man kan ha högst fem objekt i dammsugaren åt gången. När man möter en fiende kan man sedan skjuta iväg skräpet på den. Överallt på banorna ligger det tidskristaller i olika former och färger. När man samlat ihop minst tre av samma färg får man olika tidsfunktioner. Det finns 5 olika tidsfunktioner; slowmotion, paus, spola bakåt, spola framåt och inspelning. Allt i omgivningen påverkas av funktionerna förutom Blinx. Det här kan ju verka lite luddigt, så jag ska ta ett exempel. Om man kommer till en stenbro, men just när man ska gå över bron rasar den samman, men klipskt som man är aktiverar man ”tillbaka spolning” kommer bron att återgå till sitt ursprungliga läge och man kan gå över utan problem. På banorna finns det gott om monster som man måste utplåna för att ha tillgång till nästa bana. Det gäller att vara pricksäker, missar man någon fiende får man oftast gå tillbaka efter mera skräp. Under spelets gång hittar man också pengar, för dem kan man köpa bättre dammsugare och till och med en ny tröja åt Blinx, om man anser det nödvändigt.

Grafiken är faktiskt riktigt bra, detaljerade miljöer med skinande vattendrag. Blinx är ganska välanimerad, men har dock inte så många rörelser. Fienderna är ganska enkelt gjorda, det rör sig om gröna studsande bollar med ögon och grodor som spottar skräp då man kommer i deras närhet. Det sämsta med spelet är nog kameran, den vill inte riktigt hänga med i svängarna när man rör sig nära väggar, mycket irriterande när en bunt fiender jagar en och allt man ser är en vägg. Musiken är underhållande men inte så varierande. Karaktärerna i Blinx pratar något konstigt språk som liknar japanska men filmsekvenserna är självklart textade på engelska.

Blinx är ganska svårt och räcker relativt länge, det finns 35 banor att utforska och på varje bana finns hemligheter att hitta. Det är väldigt komplicerat att fastställa vilken ålderskategori spelet hör till, det är kanske lite för gulligt för de äldre spelarna och för svårt för de minsta. Jag antar att man får ge efter lite, och låta fantasin flöda än en gång. Älskar du plattformsspel är Blinx ett av spelen som borde finnas med på önskelistan denna jul.