Visste du att...
Bayonetta
8.5

Bayonetta

Bayonetta var redan när originalversionen släpptes till Playstation 3 och Xbox 360 bland det bästa man kan köpa sig i tredjepersons actiongenren. Nu kommer det älskade originalet till Nintendo Switch.

Platinum Games flaggskeppstitel stavas Bayonetta; en häxa som i första spelet vaknar upp med minnesförlust efter en flera hundra år lång dvala. Men där Link i sitt senaste äventyr (vars upplägg låter märkligt bekant) börjar stoiskt och harmoniskt river Bayonetta igång med pistolklackar, otroliga monster i alla storlekar och nästintill nakenchocker som skulle få löpsedlar att brinna av iver.

Hennes ikoniska Witch Time – som aktiveras efter en vältajmad dodge – saktar ned tiden för allt runt omkring och snabbar på hennes rörelser. Bayonettas hår kan också forma sig till olika specialattacker. Dynamiken mellan dessa lägen är nyckeln till framgång. Allt blir till slut en vacker balett som ofta får ett abrupt avbrott av sin löjliga handling vars kamerapanoreringar mer än gärna uttrycker sig vulgärt. Bayonetta kan nästan anses som stötande, men det är på den gränsen det balanserar med sådan bravur.

Nintendos utannonsering av dessa spel är lycka på flera sätt. För det första är originalspelet optimerat och rullar bättre än någonsin. För det andra är uppföljaren inte längre fast på en döende konsol (det var tidigare exklusivt till Wii U). För det tredje är Bayonetta 3 också utannonserat vilket gör budskapet tydligt: Bayonetta är här för att stanna, och tur är väl det!