Visste du att...

Test: Pixel 9 Pro XL

Pixel 9 Pro XL

Hej Google! Nu testar vi Pixel 9 Pro XL.

XL
En gång i tiden skulle man ha så liten telefon som möjligt, men nu är allt som oftast större bättre – så vi valde att kika på XL-versionen. Den mäter 6,8 tum och det är en rätt normal storlek, men de raka kanterna gör att den känns rätt maffig. Vikten på 221 gram gör den inte heller till en lättviktare. För de som vill ha en lite mindre telefon finns även 9 Pro i storlek 6,3 tum.

Vid en snabb anblick ser telefonen ut som en Iphone, vilket inte är en dålig sak då de gör snygga telefoner. De raka kanterna ger också en platt skärm, vilket vi alltid är glada över. Rundade kanter ha vi aldrig någonsin förstått oss på. Det är minimala ramar och telefonen ser mycket tjusig ut på framsidan. Kanterna är av polerad metall och baksidan har en matt färg. Allt som allt ser den mycket trevlig ut. En sak tar en stund att smälta är kamerorna som sticker ut med 5-6 mm som sin egen ö. Det är rätt markant det som sticker ut, men gör å andra sidan att den är lättare att hålla i såvida man inte väljer att ha något form av skydd eller plånboksfodral. Undertecknad är inte kaxig nog att vara utan fodral, eller har inte ekonomi att vara det kanske är mer sant.

En dag när batteriet bär
Telefonens batteri ska leverera runt en dag med sina 5060 mAh – och därav rubriken som lånar lite av Tommy Nilsson. Den kan laddas relativt snabbt, men inte så snabbt som de snabbaste telefonerna idag. Här kan man spekulera att de flesta laddar över natten, även om man inte ska göra det enligt många brandsäkerhetsexperter, och då spelar det mycket liten roll om det tar 20 eller 65 minuter att nå 100 procent. Men självklart är det relevant för många att kunna ladda snabbt och då får man väga in det i sitt köpbeslut.

Skärmen som är riktigt bra och kan rulla i 120 hertz, vilket alla de som spelar spel gillar. Google har till skillnad från de flesta andra en egen processor och den heter Tensor G4, vilken kombineras med 16 Gb arbetsminne och gör att allt känns snabbt vad man än gör.

Kameran
Googles telefoner är ledande på kamerasidan och har nog en hel del att göra med mjukvaran. Med en lekmans ögon så har jag lite svårt att säga att en telefon tar dåliga bilder, utan tycker att de flesta levererar godkända bilder allt som oftast. Men när det blir lite svårare omständigheter brukar även jag se skillnad, till exempel när ljuset är dåligt med mera. Bilderna som jag plåtat är i mina ögon jättebra och det är rätt kul, och kanske fuskigt, att de går att justera och göra ännu bättre.

Google är ju som alla vet ett mjukvaruföretag först och främst och det gör att det finns mycket roliga saker man kan göra med bilderna. En favorit är super-sefien som jag kallat den, men den heter kort och gott gruppbild. Då kan alla vara med på fotot. Det funkar så att om jag tar en bild med bakre kameran på en kompis, så kan vi sedan byta plats och jag ställer mig bredvid där han stod i fotot och han tar en bild på mig. Kameran bygger ihop bilden så vi får en selfie utan utsträckta armar och med mer omgivning inkluderad. Jäkligt kul. Sedan kan man göra samma sak men inte byta objekt och multiplicera sig själv som Michael Keaton gjorde en gång i tiden. Nästan i alla fall.

Hokus pokus. Det är nästan magi när man låter AI redigera en bild. Ni ser ett exempel nedan när en massa bodensare raderats från bilden, men hunden behölls till vänster. Alla justeringar blir inte perfekta, men imponerande är det.

Slutsatsen är att kameran är riktigt bra och det finns inget att klaga på. Alla möjligheter till att efterredigera är nyttiga och underhållande. Jag har suttit och lekt med en massa utan att bemästra dem och jag har nog bara skrapat på ytan.

Att filma går också lysande och där finns också en massa saker som gör livet lättare för normalanvändaren.

Spel
Vi är ju trots allt en speltidning och vi kikar självklart extra mycket på hur bra en telefon klarar av spelade. Nu är vi inte några e-sportare och har nog inte samma krav som en proffsspelare. Det vi ser generellt på dagens mobiler är att de klarar av spelen på ett bra sätt. Flaggskeppsmobilerna gör det dessutom utan att slösa tid när det gäller ladda in spelen. Pixel 9 Pro XL är inget undantag, de spelen vi testat flyter på som sig bör och det finns absolut inget att anmärka på. Kanske en sak, och det är det gamla vanliga att det borde finnas ett 3,5 mm-hörlursuttag för att undvika ljudlagg för de krävande spelarna. Men Google säger inte att de satsar på spel som en del andra gör och då får de väl komma undan med det.

Telefonen
Det går ju också bra att ringa och prata med folk via telefonen. Det är ett av de mindre kända användningsområdena för de yngre användarna, men så är det. Ljudkvaliteten är bra och vill man prata via högtalaren funkar det också bra, men gör inte det utanför hemmets lugna vrå. Det borde vara olagligt att prata utan headset, det skulle vara vårat vallöfte om vi hade ett politiskt parti.

Som nämnt tidigare är telefonen inte liten, men den är ändå lätt att ha att göra med. Den är robust ger på så vis ett mycket gediget intryck – det känns så att säga att man har en dyrare telefon i sin hand. Många telefoner känns rätt plastiga, men den känslan finns det inte en gnutta av med en Pro 9 XL i handen. Den utstickande kameran motverkar att telefonen glider ur händerna, men är lite i vägen när man spelar. Man vänjer sig, men lite störig är den.

Fingeravtrycksläsaren är ny för året och den är snabb som ögat. Sedan kan man ju fråga sig om en kod inte är bättre, då måste eventuella kidnappare hålla en vid liv. Nu är det inte något som händer så värst ofta utanför filmens värld – men om det gör det gäller det att vara redo.

Användargränssnittet
Det är Google om ligger bakom Android och de har förmodligen det mest neutrala användargränssnittet. Det gör att det blir lite mer av mycket då ingen gjort – vad de tycker – smarta val åt användaren. Det blir på så sätt lite svårare att hitta en del saker, men det kan också ha att göra med att man är van med ett annat gränssnitt.

För den som hänger med i svängen så kan telefonen koppla upp via Wifi 7. Inget som testats, men det är ju bra att veta om. Vill man äga en telefon länge så erbjuder Google uppdateringar av
mjukvaran i sju år och då kommer säkert Wifi 7 vara standard dessutom. Den har IP68-klassificering, vilket alltid är bra även om knappast någon kommer bada med den i alla fall.

Alla funktioner som har med AI att göra finns inte när man använder telefonen på svenska, vilket är synd självklart. Många av dem kommer i framtiden – förmodar vi.

Telefonen kostar runt 15000 kronor, så den är inte gratis direkt och då hade man självklart önskat att funktionerna fanns på plats, men å andra sidan kan man ju köpa en Polestar för en miljon och inte få med Lidar-systemet trots att det sitter en stor mackapär i framrutan. Så det kunde vara värre… eller om det här är världen vi lever i. Spelen funkar inte när de släpps, funktioner kommer senare som man redan har betalat för och så vidare.

Summan av allt ovan
För de som inte ids läsa. Google Pixel 9 Pro XL är en jäkligt bra telefon som gör allt det den ska göra, det mesta på ett ypperligt sätt. Den är inte lättköpt med tanke på prislappen, men med sju års uppdateringar av mjukvara och säkerhet så kommer den att hålla länge. Sannolikheten är också att den blir bättre med tiden när fler funktioner trillar in dessutom.