Visste du att...

Strejk bland amerikanska tv-spelsskådisar

SAG-AFTRA strejkar

Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists, som SAG-AFTRA står för och är skådisarnas fackförbund, har meddelat att från imorgon kommer det att strejkas för de som jobbar tv-spel i Amerika. Strejkomröstning kommer efter mer än ett och ett halvt års förhandlingar utan att nå en överenskommelse.

Den grupp som SAG-AFTRA förhandlar med inkluderar Activision Productions Inc., Blindlight LLC, Disney Character Voices Inc., Electronic Arts Productions Inc., Formosa Interactive LLC, Insomniac Games Inc., Llama Productions LLC, Take 2 Productions Inc., VoiceWorks Productions Inc. och WB Games Inc.

Alla spel som vill anställa SAG-AFTRA-talanger för att utföra arbete som omfattas av avtalet måste skriva på det nya Tiered-Budget Independent Interactive Media Agreement, Interim Interactive Media Agreement eller Interim Interactive Localization Agreement. Dessa avtal erbjuder kritiskt AI-skydd för medlemmarna.

Förhandlingarna började i oktober 2022 och den 24 september 2023 godkände SAG-AFTRA-medlemmarna en strejkauthorisation för tv-spel med 98,32 procent ja-röster. Även om överenskommelser har nåtts i många frågor som är viktiga för SAG-AFTRA-medlemmar, vägrar arbetsgivarna att tydligt och i klara och verkställbara termer bekräfta att de kommer att skydda alla artister som omfattas av detta kontrakt i deras AI-språk.

”Vi kommer inte att godkänna ett kontrakt som tillåter företag att missbruka AI till våra medlemmars nackdel. Nog är nog. När dessa företag tar det på allvar att erbjuda ett avtal som våra medlemmar kan leva – och arbeta – med, kommer vi att vara här, redo att förhandla,” sa SAG-AFTRA-presidenten Fran Drescher – det vill säga hon från The Nanny.

”Tv-spelsindustrin genererar miljarder dollar i vinst årligen. Den drivande kraften bakom den framgången är de kreativa människor som designar och skapar dessa spel. Det inkluderar SAG-AFTRA-medlemmarna som ger liv åt minnesvärda och älskade spelkaraktärer, och de förtjänar och kräver samma grundläggande skydd som artister inom film, television, streaming och musik: rättvis ersättning och rätten till informerat samtycke för AI-användning av deras ansikten, röster och kroppar. Ärligt talat är det häpnadsväckande att dessa spelsstudios inte har lärt sig något av förra årets läxor – att våra medlemmar kan och kommer att stå upp och kräva rättvis och jämlik behandling med avseende på AI, och allmänheten stöder oss i detta,” sa huvudförhandlare Duncan Crabtree-Ireland.

”Arton månaders förhandlingar har visat oss att våra arbetsgivare inte är intresserade av rättvisa, rimliga AI-skydd, utan snarare flagrant exploatering. Vi avvisar denna paradigm – vi kommer inte att lämna någon av våra medlemmar bakom, och vi kommer inte att vänta längre på tillräckligt skydd. Vi ser fram emot att samarbeta med team på våra Interim- och Independent-kontrakt, som ger AI-transparens, samtycke och ersättning till alla artister, och att fortsätta förhandla i god tro med denna förhandlingsgrupp när de är redo att ansluta sig till oss i den värld vi alla förtjänar,” sa Interactive Media Agreement Negotiating Committee Chair Sarah Elmaleh.

Vi har inte slutit något avtal om AI, så vi lät Edge AI göra bilden högst upp.