Visste du att...

Embracer säljer delar av Saber och lämnar därigenom Ryssland

Njet

Embracer Group avslutar alla verksamheter i Ryssland genom avyttring av utvalda tillgångar från den operativa gruppen Saber Interactive.

Embracer Group har idag ingått avtal om att avyttra utvalda tillgångar från den operativa gruppen Saber Interactive för 247 miljoner Dollar (2,5 miljarder kronor), inklusive antagna earnout-skulder på 44 miljoner Dollar. Genom denna avyttring avslutar Embracer alla verksamheter i Ryssland samtidigt som man omedelbart förbättrar likviditeten, minskar kapitalinvesteringar, nettoskulden och framtida skulder. Köparen är Beacon Interactive är ett företag kontrollerat av Saber Interactives medgrundare Matthew Karch.

”Jag är glad att vi har hittat en win-win-lösning för både Embracer och de delar av Saber som nu lämnar oss. Denna transaktion stärker båda företagens möjligheter att blomstra framöver. Embracer kan nu avsluta alla verksamheter i Ryssland, enligt ett tidigare styrelsebeslut, samtidigt som man säkerställer många utvecklarjobb under ny oberoende ägarskap. Samtidigt behåller vi viktiga företag, värdefulla IP:n och framtida publiceringsrättigheter. Likviditeten förbättras omedelbart och vi förblir engagerade i att minska nettoskulden. Transaktionen ger ytterligare utrymme att amortera skulder enligt befintliga bankavtal och kommer att förbättra den finansiella flexibiliteten. Detta är den första transaktionen av de tidigare nämnda strukturerade processerna och markerar en liten men viktig steg i vår resa att omvandla Embracer till framtiden till förmån för alla anställda, spelare och aktieägare,” säger Lars Wingefors, medgrundare och koncernchef för Embracer.

Lars vd för Embracer och eventuellt Bose-ambassadör.

”Under de senaste fyra åren har jag varit stolt över att vara en del av Embracers fantastiska transformation till ett av de ledande spelbolagen i världen. Som en del av företagets ansträngningar att omorganisera sig för en förändrad bransch och geopoltiska utmaningar, kände vi tillsammans att det var det rätta beslutet för både Embracer och Sabers kärna att gå skilda vägar. Denna avyttring lämnar båda parter i mycket bättre positioner att växa våra respektive verksamheter. Jag kommer fortsätta vara en stor, långsiktig aktieägare i Embracer och vi kommer att fortsätta vara partners i flera pågående och framtida projekt. Denna transaktion säkerställer också försörjningen för hundratals yrkesverksamma, varav många jag har arbetat med i över två årtionden,” säger Matthew Karch, medgrundare av Saber Interactive och direktör för Beacon Interactive.

Om vi fattar rätt, och vi kan ha fattat mycket fel ärligt talat, så innebär det att Beacon kör på i Ryssland som vanligt och skillnaden blir primärt att Embracer får in stålar och slipper bli utpekade som Ryssland-vänner. För Rysslands del blir det, om vi fattar rätt som sagt, ingen skillnad alls. Lite som med Marabou som alla äter i alla fall och skillnaden är att när man flyger med SAS får man numera finsk choklad.