Visste du att...

Test: Redmi Note 11

Redmi Note 11

Prislappen understryker att det är en budgettelefon, men tittar man på specifikationerna är det nog bättre innehåll än de flesta förväntar sig för en telefon som kostar 2390 kronor – dock under en begränsad tid, sedan går prislappen upp 300 kronor.

Telefonen ger ett bra intryck och är rätt smidig med sina 6,43 tum. Även om den inte känns som en så kallad premiumtelefon känns den heller inte billig och det kan man nog tacka kanterna för. De är lite rakare än man är van vid och ger ett lite mer fyrkantigt chassi. Det gör att den inte är så hal och det är ju alltid ett plus. Storleken är 159.87 x 73.87 x 8.09 mm och den väger in på 179 gram.

Skärmen bjuder på en 2400×1080-upplösning och rullar i 90 Hz. Den gör vad den ska och gör det bra, här finns inget att klaga på. Processorn är en Snapdragon 680 från Qualcomm och även om det är en budgetmodell har spelen vi testat fungerat som de ska. Nu för tiden är även de billigare processorerna kompetenta och en normalanvändare märker nog ingen skillnad på vad det står för siffror efter Snapdragon.

Kameran tar bra bilder och de räcker för de flesta. Om man jämför med dyrare telefoner kommer man dock att se en skillnad. Till skillnad från processorerna där en användare kanske inte märker så mycket så ser man – ordagrant – skillnaden på sina och andras fotografier och på så vis understryks om man har en bra kamera eller inte på sin telefon. Nu är bilderna inte dåliga, så det är inget problem, men skillnaden märks. En sak som irriterar lite är att det är en ganska tydlig fördröjning från när man trycker på fotoknappen till bilden tas av telefonen.

Batteriet är på 5000 mAh och det räcker och blir över för de allra flesta. Sannolikheten är att den som köper en telefon i den här prisklassen inte sitter med de mest batterislukande aktiviteterna heller för den delen och då räcker det ännu längre. Laddningen sker via 33 Watt och använder sig av USB-C. För inte allt för länge sedan var 33 Watt något som ansågs vara snabbt, nu tävlar alla om att ha högsta Watt-antalet, men ska vi vara ärliga så laddar de flesta över natten och då spelar inte minuterna som laddningen tar någon roll.

Två sim-kortplatser och expansion upp till en 1 TB om de 128 GB som telefonen har inte skulle räcka till. Arbetsminnet är 4 GB. Telefonen låser upp via ansikte, fingeravtryck på sidan eller gammal hederlig pinkod. Ett stort plus är att telefonen har 3,5mm-uttag och användaren kan alltså välja om man vill köra med trådlöst eller inte. Valfrihet är bra.

De som hoppar på erbjudandet just nu får också sex månaders skärmgaranti, vilket innebär om olyckan är framme får man skärmen utbytt gratis om det händer sex månader efter att telefonen är inköpt.

Budgettelefoner är lite kluriga att ge ett omdöme på. Självklart kan de inte konkurrera med dyrare telefoner då all hårdvara är lite mindre kompentent för att hålla nere priset, men om man ser till priset får man mycket för pengarna. Som alltid är det inte tekniknörden som köper en telefon som denna, utan en person som vill ha en telefon som klarar att ringa, surfa och andra alldagliga funktioner. Där batteritiden och priset är det mest relevanta och för den målgruppen är Note 11 ett bra köp.