Visste du att...

Test: Eufy Robovac 35C

Eufy Robovac 35C

Vi har väl alla sett hur det går när man låter robotar ta över, men om de nu är runda och ser ut som en hockeypuck känns de rätt ofarliga.

Robovac
Robotgräsklippare och robotdammsugare har nog länge setts på som lite roliga inslag för de som är bekväma. Vi är som så många andra rätt bekväma av oss och spenderar hellre tid på att spela spel än att dammsuga. Det gjorde att vi snabbt listade ut att om vi dammsuger mindre kommer vi att spela mer.

Ur lådan
Sagt och gjort. En Eufy Robovac 35C packas upp och den ser ut precis som alla andra robotdammsugare. Eller i alla fall de flesta då de har en universal design. Att den är rund har primärt med att göra att den inte fastnar så lätt skulle vi tippa.

Det är en snabb sak att montera ihop, bara trycka dit borstarna vars jobb är att sopa ihop saker som sedan sugs upp. Ett tips är att trycka dit dem så det klickar, annars kan de lätt flyga i väg vid kontakt med till exempel en matta – har vi hört…

Den kommer med lite ström, men det räcker inte långt och det är lika bra att parkera den på en gång. Att ladda den fullt tar relativt länge trots att batteriet bara ligger på 2600 mAh, vilket är lite mer än hälften av vad de flesta mobiltelefoner har. Enligt uppgifterna ska den klara av 100 minuter av arbete, men det är på en lägre sugnivå.

När den guidar sig tillbaka till laddstationen och dockar är nog det koolaste en robotdammsugare kan göra i ögonen av en gamer. Det för tankarna till en Millennium Falcon eller annat rymdskepp när de lägger an eller vad det nu heter i rymden. Kanske livlig fantasi, men det ser lite häftigt ut – så är det bara.

Städa
Det primära för en robotdammsugare är att den ska städa och den hanterar det mesta upp till en vis storlek. Borstarna sopar som sagt ihop saker som sedan sugs upp. I mitten finns en rullande sop som sedan förpassar det som sugits upp till sex deciliter stora behållaren. När Robovac är klar med sitt jobb kan man sedan dra ut behållaren och tömma den på ett enkelt sätt. Sugkraften kan justeras enligt behov, men med ökad kraft kommer även ökad energiförbrukning och då får man en förkortad städtid.

Robovac har inga problem med att ta sig över trösklar och andra hinder. Samma gäller mattor och på tal om mattor så är den bra på att dammsuga dessa. Mattor brukar vara riktiga dammuppsamlare och de är också magneter för hårstrån. På grund av den snurrande sopen på undersidan viras hårstrån runt denna och gör man en grövre städning, det vill säga att man inte har dammsugit så värst ofta innan, följer det med ett verktyg som bland annat har en kniv för att hantera dessa hårstrån.

Hit och dit
Många robotdammsugare kan skanna av området och sedan kan man bestämma var den ska köra och inte köra. Robovac har inte ett sådant upplägg utan den känner sig mer eller mindre fram i sin omgivning. Det gör att den ibland ser ut som om den vore onykter när den väljer sina vägar. Det blir inte räta linjer utan den åker lite hit och dit. Den lyckas täcka ytorna, men det kan förefalla vara allt annat ekonomiskt i både tids- och energiperspektiv.

I och med att den inte blir förprogrammerad får den vara desto mer uppmärksam och känner av omgivningen. Väggar och annat som kommer i vägen knuffar den till lite och trappor känner den av med en sensor. Är det områden man inte vill att den ska besöka kan man använda sig av den medföljande avgränsaren som sensorn känner av. Det är i princip en list man lägger ut som begränsar dess framfart.

Skulle nu dammsugaren fastna någonstans trots all avkänning, då kommer den att meddela det så den kan bli räddad.

Till skillnad från de dammsugare som skannar av ytorna och som går att kontrollera var de ska städa blir Robovac lite begränsad om man inte preparerar ytorna i förväg. Att köra den när man inte är hemma kräver att sladdar och annat stoppas undan då den antingen kan fastna eller till och med dra ner saker.

Online
Dammsugaren går att koppa upp via internet, då via 2,4Ghz, och sedan kontrollera via appen från valfri mobiltelefon. Händer något med Robovac får man meddelanden och man kan stänga av med mera via telefonen. Är man hemma kan man även använda den medföljande fjärrkontrollen som har de flesta funktioner man behöver. Har man en smart högtalare kan man även ge direktiv via den.

Allt som allt är det ju fruktansvärt bekvämt att använda sig av en robotdammsugare och vilken man väljer hänger givetvis ihop med krav och pris. Robovac 35C gör jobbet och ser kool ut när den gör det. En bonus är att den underhåller katter.