Visste du att...

Mer om kommande Oneplus 10 Pro

Idag lanserade Oneplus officiellt Oneplus 10 Pro i Kina.

”Oneplus 10 Pro har en rad nya kamerafunktioner som befäster vårt unika samarbete med den legendariska kameratillverkaren Hasselblad” säger Pete Lau, grundare av Oneplus. ”Oneplus 10 Pros andra generations Hasselblad Camera for Mobile, i kombination med ultrasnabb prestanda och den snabbaste laddningen någonsin i en Oneplus-smarttelefon, gör att vi kan leverera vårt mest tillfredsställande flaggskepp hittills.”

Andra Generationens Hasselblad Camera for Mobile
Oneplus 10 Pros andra generationens Hasselblad Camera for Mobile stöder Oneplus Billion Color Solution som gör att naturlig färgkalibrering med Hasselblad kan tillämpas på över en miljard färger. Var och en av de tre bakre kamerorna kan fotografera i full 10-bitars färg. Som ett resultat tar enheten foton med en 25 % ökning av DCI-P3 färgomfångstäckning och bearbetar 64 gånger mer färg än smartphones som fotograferar i 8-bitars färg.

Pro-läget stöder inspelning i 12-bitars RAW på alla tre bakre kamerorna, komplett med Hasselblad Natural Color Solution. Hasselblad Pro Mode har också ett nytt, kraftfullt RAW-läge kallat RAW+ som låter användare fotografera i 12-bitars RAW samtidigt som alla Oneplus beräkningsfotograferingselement behålls. Att ta en bild i RAW+ ger fotografer verklig kreativ frihet att redigera sina bilder med ökad information som erbjuds av RAW-formatet och större dynamiskt omfång och brusreducering från Oneplus 10 Pros beräkningsfotografering.

Oneplus 10 Pro är den första Oneplus-telefonen med filmläge för videoinspelning som låter dig justera ISO, slutartid och vitbalans före och under filmning. Filmläget stöder också inspelning i ett LOG-format utan en förinställd bildprofil, vilket ger videofotografer större möjligheter för redigering.

Serenity, Radiance och Emerald
Oneplus samarbetade med två Hasselblad Masters-vinnare (Ben Thomas, David Peskens) och en Hasselblad-ambassadör (Yin Chao) för att skapa Master Style för Oneplus 10 Pro. Master Style består av tre färgstilar – Serenity, Radiance och Emerald.

Serenity fångar utseendet och känslan av Yin Chaos berömda modefotografi och används bäst för porträtt, medan Radiance återskapar Ben Thomas stil av hyperverklighet, vilket resulterar i stiliserade bilder som är gjorda för att delas. Slutligen är Emerald resultatet av ett samarbete med David Peskens, känd för sin naturfotografering, och är perfekt för idylliska landskapsbilder.

Oneplus 10 Pros kamerasystem har också en ny ultravid kamera som erbjuder ett 150° synfält – upp till fyra gånger bredare än ultravida kameror på andra smartphones. Det ökade synfältet som erbjuds av Oneplus 10 Pros ultravida kamera uppmuntrar kreativitet och låter dig fånga mer i varje bild. Oneplus 10 Pros ultravida kamera stöder också ett nytt Fisheye-läge som låter dig ta bilder i ett helt nytt perspektiv.

Som standard tar Oneplus 10 Pros ultravida kamerafoton med ett 110° synfält, komplett med AI-distorsionskorrigering. Både Oneplus 10 Pros 150°- och Fisheye-lägen är tillgängliga via en dedikerad flik i kamera-appen.

Snabbdragon (det var meningen och är kul i Göteborg, okej!)
Oneplus 10 Pro levererar den snabbaste och smidigaste prestandan på en Oneplus-telefon någonsin – eller hittills kanske man ska säga. Det är möjligt på grund av Snapdragon 8 Gen 1 Mobile Platform med den sjunde generationens Qualcomm AI Engine, vilken är fyra gånger snabbare än sin föregångare och Qualcomm Adreno GPU som är 25 procent effektivare.

Snapdragon 8 Gen 1 Mobile Platform har också fjärde generationens Snapdragon X65 – världens första 10 Gigabit 5G Modem-RF-lösning – som stöder fler nätverk, frekvenser och bandbredder än någonsin tidigare. Upp till 12 GB LPDDR5 RAM och 256 GB UFS 3.1 tvåfilig lagring för snabbare och effektivare prestanda.

Skärm
6,7 tums QHD+-panel komplett med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och andra generationens LTPO-teknik gör att enheten kan justera sin uppdateringsfrekvens mellan 1-120 Hz ännu snabbare än Oneplus 9-serien beroende på vilken typ av innehåll som konsumeras. Som ett resultat förbrukar skärmen mindre ström.

Skärmen har Dual Color Calibration, vilket innebär att den har kalibrerats för att leverera exakta, naturliga färger på två olika nivåer av ljusstyrka – hög och låg. Dubbelfärgskalibrering säkerställer att skärmen visar exakta och naturliga färger mer konsekvent.

Mjukvara
I Kina kommer Oneplus 10 Pro förinstallerad med ColorOS 12.1 baserad på Android 12. När Oneplus 10 Pro lanseras i Indien, Europa och Nordamerika kommer den förinstallerad med OxygenOS 12 baserad på Android 12. Frågan är om det är någon skillnad under skalet? Många är lite oroliga att Oppo kommer förstöra Oneplus-gränssnittet som varit enormt populärt i åtta år och framtiden får utvisa huruvida det är befogad oro eller bara internetkonspirationer.

SuperVOOC
Oneplus 10 Pro har den snabbaste laddningen någonsin i en Oneplus-telefon och de var redan snabba innan. Nu stoltserar de med 80W laddning och den kan ladda 5,000 mAh-batteriet från 1-100% på bara 32 minuter. Telefonen klarar också 50W trådlöst som gör samma jobb på 47 minuter. En 80W-laddare ingår i kartongen, vilken är en jäkla röta då få har en sån liggande hemma sedan tidigare. 

Färg
Lanseringsfärgerna kommer att vara svart och grön, eller Volcanic Black och Emerald Forest.

Priset
I Kina kostar 8/128GB runt 6720 kronor och 12/256GB cirka 7540 kronor enligt internet. Inget pris finns angivet för resten av världen. Vi gissar att den kommer att kosta ungefär som föregående generation ungefär, vilket skulle bli 9600 respektive 10600 kronor.