Visste du att...

Test: Anker Nebula Capsule II

Anker Nebula Capsule II

Det är inte ofta som en teknikpryl gör en lycklig hela vägen in i själen, men det gör banne mig Anker med sin Nebula Capsule II.

Bärbar underhållning
En gång i tiden stod tv-apparaten hemma och skulle man lyssna på musik fick man gå till sin tornstereo. Sen kom bärbara kassettbandspelare som gjorde att man kunde lyssna på sin musik var man än var – så länge man hade batterier med sig. Tekniken rusar framåt och nu kan man lyssna på musik, titta på videos och till och med spela spel var man än är. Inget nytt under solen här. Det man inte gör är att titta på någon större skärm och det största man får med sig är en tablet. Men det här löser Anker.

Nebula Capsul II
Ankers projektor är stor som en läskburk ungefär, 8×8 centimeter runtom och 15 centimeter hög. Den är supersmidig att ha med sig och klarar runt tre timmars tittande på sitt batteri, vilket tar 2,5 timmar att ladda. Den använder sig av Google TV och där kan man ladda ner alla appar man har på sin mobil. Man kan även casta till den. Projektorn justerar bilden automatiskt och man placerar den bara på en yta och riktar den mot sin temporära duk. Nebula har även en inbyggd högtalare, vilket gör att när man börjar visa sin underhållning gör man det även med ljud och inte bara video. Vill man bara ha den som högtalare går det också.

Man kan även spela videos from en USB-sticka. Det strulade lite initialt, men sedan laddades VLC ner via Google och sen funkade det prima. Det här – bör – spara på batteriet kontra att strömma från sin favoritkälla. Det här bör även gå att göra med nedladdningstjänster som erbjuder offline-material. Två bör i meningarna ovan då vi inte har klockat batteriet med olika källor.

Självklart kan man även spela på samma sätt, till exempel via GForce Now, Xbox Game Pass eller Stadia bland andra. Det är fruktansvärt smidigt kort och gott.

Allt det här gör att man kan roa sig var som helst, som till exempel genom att titta på ett avsnitt av en tv-serie på en snödriva – vilket testades. Nebulan grejad kylan och det var rätt häftigt att sitta ute i snön och kolla på tv. Batteriet räcker som tidigare nämnt uppåt tre timmar, så det blir inte några långa film- eller spelkvällar, men det går att kombinera med andra produkter för att maximera underhållningen. För de som verkligen vill spendera längre tid utan väggkontakt så finns diverse externa strömkällor och i framtiden så har ju även bilarna strömuttag.

Inte bara ute
Nu fungerar ju självklart Nebulan inomhus också. Där kan man dessutom välja att plugga in den i vägguttaget och inte köra på batteri. Det innebär att man kan ha en tv var man än är, eller kan skaffa sig en spelstation på vilket hotellrum man än är – såvida det finns internet. Annars får man ha med sin spelkonsol och köra via HDMI.

Nebulan bjuder på 720-upplösning och det kanske någon kan knorra kring som vill ha full HD eller ännu högre. Klart att om man kör den via vägguttag skulle det varit bra, men det räcker gott och väl i de flesta fall och det skulle köra ner batteriet snabbare. Bilden kan bli hur stor som helst, okej kanske inte, men bra stor i alla fall. För att få ut max ska man dock inte gå över två och en halv meter ungefär vad vi kunde läsa oss till.

Känslan
Nu är det bara en projektor om man ser på den utan rosade glasögon, men dess nätta format och med inbyggd Google TV gör att den blir lite extra attraktiv. När man sedan adderar att den är batteridriven och kan projicera var som helst blir man lite extra lycklig. Bara en så barnslig sak som att hitta en rolig Youtube-video och sedan gå till den man vill visa den för och göra det där och då. Hur kul som helst. Att stå på femte våningen och köra film på snön nedanför – även det hur kul som helst. Tanken på att man varsomhelst kan slita fram Nebulan och visa en film är ruskigt kul. Marknadsförare som gillar guerillamarknadsföring måste få tusen idéer.

Den är självklart inte gratis och ska man använda den som en sedvanlig projektor finns bättre och billigare alternativ, men ska man använda den som den är tänkt att använda är det ett prima inköp.