Visste du att...

Dell XPS 13 Plus visades i Las Vegas

Dell XPS 13 Plus

Dell XPS 13 Plus har 12:e generationens Intel Core 28W-processor. Liten, tunn och lätt – väger in på 1,24 kilo, men saknar 3,5 mm-uttag konstigt nog.

XPS
Dells flådigaste serie heter XPS och det du läser nu skrivs på en sådan med tre år på nacken. En fantastisk dator, även om den haft ett par problem och även uppgraderats i dagarna då Killer Wifi inte riktigt håller måttet. XPS-serien nämns ofta som den starkaste konkurrenten till Apples datorer och det gör nog att de anstränger sig lite extra på att vara innovativa. På gott och ont.

Bara man tittar på XPS 13 Plus ser man att tangentbordet ser mycket annorlunda ut och de har gått ifrån öarna som dagens XPS har och har ett tangentbord utan mellanrum – som det var tidigare innan öarna dök upp. Det är lite att vänja sig med, men förmodligen kommer det inte att vara något problem utan en vanesak. Att hoppa till öarna var inte det lättaste första dagarna.

En annan sak som gjorts lite extra kool är pekplattan. Man ser inte var den är, utan den smälter in i resten av handledsstödet. Det ser riktigt snyggt ut, men det bör vara rätt svårt att veta var man ska styra musen, var rutan börjar respektive slutar och framför allt var man hittar högerklickandet. Om vi förstår rätt, då vi inte är i Vegas på grund av självklara anledningar, finns inga markeringar på pekplattan, men man kan hoppas på att något sånt antingen dyker upp eller så är även det en vanesak. I och med att styrplattan fått en hel del skit på XPS 17-modellen kanske det här är en bättre lösning?

Högst upp närmast skärmen sitter touchknappar för att höja volym, öka ljusstyrka med mera. Det förefaller smidigt och bör ta mindre plats än knappar.

Större fläktar som ska ge 55 procents bättre luftflöde, vilket bör göra att datorn håller sig svalare längre. Batteriet har fått en snabbladdningsfunktion och ska komma upp i 80 procent på en timme. Lite likt mobiltelefonernas snabbladdning. Och på tal om mobiltelefoner, precis som de gör där har Dell skippat hörlursuttaget. Varför kan man fråga sig. Inte nog med att USB-portarna rök på föregående modell, nu försvinner mer saker som man faktiskt använder frekvent. Batteritid är en faktor och med Bluetooth igång försämras den.

Vill man försämra batteritiden lite extra kan man även välja OLED-skärm. Datorn kommer att släppas med två skärmtyper, varav en alltså OLED. Känner du att XPS är något för dig kommer den att landa på en rätt duktig prislapp när den lanseras under våren 2022.