Visste du att...

Test: Kingston Datatraveler Max

Kingston Datatraveler Max

En gång i tiden, inte allt för länge sedan, fick man alltid ett USB-minne på presseventen. Oftast med pressbilder och annat förinstallera. Initialt var de flesta nöjda med 1-2 Gb i storlek, men för att vinna populäritet bland media blev de sedan större och större enheter. Självklart var det bättre med stora minneskort som man hade nytta av och när man fick något som var under 16 Gb blev det sura miner i princip.

Men så kom en dag när minneskorten försvann. Ett visitkortsstort kort med en URL till var man laddar ner bilder med mera. Sjukt tråkigt, men givetvis både smart och billigare för de som skapade eventet. Det gick också att skicka ut via mail, vilket kanske var den största fördelen.

Nu för tiden ser man inte så många minneskort alls och det var en liten glädje att läsa om Kingstons Datatraveler Max – som vi nu dessutom håller i handen. Fördelen är, som nog alla vet, att man kan ta med sig det man behöver utan att behöva oroa sig för om det finns internet eller annat på plats för att komma åt det man behöver. Alla som jobbar med evenemang och ska installera saker på datorer eller bara visa upp något på en skärm är stora fans av USB-stickor. Lätta att ha med sig och klarar trots det att lagra rätt mycket data.

USB-C
Datatraveler Max har USB-C 3.2 andra generationen och det öppnar upp för riktigt bra överföringshastigheter. Lådan säger läsning i 1000 Mb och skriva i 900 Mb. För att uppnå de hastigheterna krävs rätt utrustning som kanske inte alla har, men oavsett så är hastigheterna bra. Vi använder aldrig med de bästa programmen för att se var hastigheten landar, utan nöjer oss att kika på överföring på datorn vi för tillfället använder och det för att vi ser på produkterna ur användarperspektiv.

Liten och lätt
Enheten är i storlek med en Bic-engångständare, men mycket lättare. Nästan så man får oroa sig att den ska åka iväg likt en ballong om man lämnar den obevakad. Den har en skjutfunktion som gör att man kan skjuta ut eller dra tillbaka kontakten och det finns fördelar med det om man har den i fickan till exempel. Den är dock öppen på ena sidan och för att förhindra smuts så är det kanske inte en perfekt lösning. De flesta är nog bekväma av sig och låter den vara i utskjutet läge mest hela tiden dock.

En sak som är negativ med att den är så lätt är att den känns väldigt plastig. Den är på andra sidan spektrumet av robust. Skjutmekanismen har säkert testats miljarder gånger och håller, men det känns som den skulle kunna bli ett problem. Hela höljet är rätt sviktande och ett tips kan nog vara att inte ha den i bakfickan, för sätter man sig på den är det inte säkert att den har samma form sen.

Adapter
För att fortsätta med negativa saker, men det är den sista, så har Kingston valt att inte skicka med en USB-C till USB-adapter. Långt ifrån alla har en USB-C-port och att ingen adapter följer med känns jäkligt snålt, för det är inget man har liggandes likt laddare till mobiler direkt. Varför köper man den här om man inte har USB-C kanske någon säger, men dit man kommer med sin dataresare kanske inte USB-C växer på träd. Gäller att vara som Scouterna; alltid redo.

Alltid med
Precis som alla andra minnesstickor ligger fördelen i storleken. Den är lätt att ha med sig och kan fästas på nyckelknippan eller får plats var som helst. Till och med de minsta badbrallorna har ju ofta en nyckelficka, men det är nog inte att rekommendera dock. Vi har inte testat att ha den under vatten och kommer inte att göra det.

Överföringshastigheterna gör att den inte bara är liten, utan riktigt användbar. Nog för att långsammare stickor gör jobbet, men att titta på överföringar är som att titta på färg som torkar och det vill man inte göra under en längre tid. Skulle de som kopierar filer från datorer i filmer och tv-serier ha en Datatraveler Max skulle de faktiskt inte vara nära att åka dit hela tiden.

Pris
Det är inte helt gratis, 512 GB-versionen som vi testat ligger på 1050 kronor och uppåt vid en snabb koll på nätet. 1 TB går lös på runt 1750 kronor. Klarar man sig på 256 Gb, då hamnar man på cirka 650 kronor.

Allt som allt
Det var ett par punkter som vi gnällde på, men de överväger inte det bra sakerna. Tillhör du de som behöver ett minneskort och ogillar att spendera längre tid med överföringar än absolut måste, då är Datatraveler Max ett mycket bra alternativ.