Visste du att...

Test: Adata SE770G External SSD – bärbar supersnabb lagring

Blixtsnabb lagring som lyser upp tillvaron

Molnet har tagit över mycket av lagrandet och det finns de som inte vet vad en diskett, CD eller DVD är för något. Inte ens Blu-ray som är rykandes färskt, eller Kanske inte.

Bärbart moln
Rubriken är lite skämtsam, för det är inte möjligt. Att komma åt det man har i molnet funkar inte alltid eller så har man inte möjligheten att ladda upp. Det är några tillfällen då man behöver något fysiskt att lagra på. Ett annat är när man har Xbox Game Pass och lagringen på konsolen inte räcker till eller om man är en så kallad kreatör och behöver kunna överföra från kameran eller annan utrustning. Kort och gott så behövs extern lagring för många.

RGB
Taiwan-baserade Adata är kända för att leverera kvalitetsprylar till attraktiva priser och det är fallet när det gäller SE770G. Något de kanske borde bli vassare på är att namnge sina produkter. De har däremot insett att gaming-publiken gillar när saker blinkar och ena sidan på enheten har RGB-ljus. Det är rätt snyggt faktiskt, men det går inte att kontrollera och det är en annan sak som gamers gillar – att skapa sin egen ljusprofil. I det stora hela är blinkandet en gimmick, men en trevlig sådan allt som allt.

Snabb är bara förnamnet
Viktigare än blinkandet är överföringshastigheterna och de är imponerande. När man sparar på en intern hårddisk tänker man inte alltid på hur snabbt det går, men när man överför något från den bärbara datorn till ett USB-minne känns det ofta segt. Så är inte fallet med Adatas enhet. Har man rätt utgång, det vill säga en USB-C 3.2 av andra generationen, då kommer man upp i imponerande hastigheter. Adata säger 1000 Mb per sekund i läsande och 800 Mb skrivande. Vi kom inte riktigt dit, men väl 700 Mb läsande och 550 Mb skrivande. Det är bra nog.

Robust
Den lysande – RGB-skämt – framsidan är av plast, men baksidan är metall. Det gör att den får lite vikt, men det gör också att den känns väldigt robust. Det är klart att det inte är en USB-sticka, utan den tar mer plats. Den är dock allt annat är klumpig. Sladdarna som följer med är relativt korta och USB-C till USB-C är förvånansvärt styv, vilket gör den lite motsträvig. Längden gör sig prima när den används till bärbara datorer, men för fast monterade enheter är de i kortaste laget.

Tv-spel
Ett användningsområde, det står till och med på lådan, är tv-spel. Min första tanke var att det är ett ypperligt tillbehör för alla som har Gamepass och laddar ner för många spel. Det är det också, det vill säga ett bra tillbehör, men tyvärr ställer Xboxen till det då den inte har några USB-C-portar. Där minskar hastigheten, men det är fortfarande ett bra tillbehör. Äger man däremot en Playstation 5, då finns porten där.

Allt som allt
Adatas SE770G är ett bra köp – och det räcker väl som slutsats. Prislappen är runt tusenlappen för 512 Gb och en femhundring till för dubbla storleken.