Visste du att...

Test: Oneplus Buds Pro

Oneplus Buds Pro

Förra året släppte Oneplus två varianter av så kallade True Wireless-lurar. Den första modellen var den dyrare Buds som inte trycks in hörselgången den andra var billigare Buds Z, vilken har en gummihatt som trycks in i örat. Nu kommer uppföljaren på Buds och den heter Buds Pro.

Brusreducering
Den stora nyheten med Buds Pro är att de inkluderar ANC, det vil säga Active Noise Cancelling, eller brusreducering som det ofta kallas här hemma. Kort och gott neutraliseras ljud som vi gärna slipper och när man till exempel är ute och reser via flygplan – det var länge sen och det kommer att vara ett bra tag till det händer igen – eliminerar det motorljudet, vilket är en skänk från ovan vid långa flygningar.

För att kunna åstadkomma bra brusreducering krävs att ljudet utesluts och det gör man bäst genom att använda hörlurar som man trycker in i hörselgången. När man gör det kan ljud vissa ljud förändras, så som ens egen röst eller om man kliar sig i huvudet. Har man trådade lurar märker man det när kablarna rör sig mot kläder eller om man drar handen efter kablarna. Det är vibrationerna som går in i örat den vägen. Det här är en personlig upplevelse, förmodligen, då den här typen av hörlurar är enormt populära. Jag tycker själv att det känns lite som att sitta i en badboll ofta och därför föredrar jag original-Budsen just på grund av dessa bieffekter. Med Buds Pro har som sagt ANC och det gör att allt sånt tonas ner, till och med så pass mycket att en prinsessan på ärten-person som jag inte störs.

Lurarna har tre lägen för brusreducering; Brusreducering, Smart och Maximal brusreducering. Skillnaden är inte gigantisk, men från första till sista steget är det en skillnad. Smart innebär att ANC-graden justeras mot bakgrunden. Har man inget ljud i gång hör man ett litet susande, men inget som stör och förmodligen skulle man kunna ha dem i bara för att slippa lite ljud och att prata med andra på framtida resor. Man kan självklart stänga av brusreduceringen om man vill och då kommer lite av tidigare nämnda saker in i bilden. Ett annat läge finns och det är Transparens, vilket tar upp ljuden bättre och gör att när man till exempel inte behöver ta ut lurarna när man pratar med någon – fast gör det, det förefaller bara drygt att ha dem i öronen hur bra du än hör.

Ljud hit och dit
I en lekmans öron är ljudet bra och det finns inget att klaga på. Vid telefonsamtal låter det också bra enligt de på andra sidan, men vid test utomhus blev det en del vindljud.

Sitter där de sitter
Pro sitter bra och det följer med några olika storlekar av gummitjofräsen för örat. För att välja rätt finns en funktion i Oneplus-appen som säger om du behöver byta storlek. Inga av de måttliga övningarna utförda har resulterat i att de åkt ur örat. De är faktiskt så pass små att man kan sova med dem och det kan bli användbart i framtiden – den där man kan flyga till olika ställen i världen. Varje Bud Pro-lur väger fyra gram och är IP55-klassade.

Etuiet som de kommer i känns väldigt robust och det närmaste i jämförelse är nästan en polerad sten. Det är inte tungt eller klumpigt, bara rejält. Vikten hör förmodligen samman med batteriet som ska ge en total lyssningstid på 38timmar. Snabbladdning går hand i hand med alla Oneplus-prylar och det gör det även den här gången, 10 minuters laddning ska generera 10 timmars lyssning. Man kan även ladda trådlöst om man skulle vilja det.

1690 kronor
När det gäller inearlurar med ANC är de här bland de bästa vi testat och vi kan rekommendera dem för de som inte vill ha sladdar och dessutom stänga ute onödiga ljud. Allt detta för 1690 kronor. Det gör dem inte jättebilliga, men helt klart prisvärda.