Visste du att...

Telefonen den nya snuttefilten

Människor vänder sig till sina mobiler när de blir mindre mobila

En ny undersökning visar att under 2020 när stora delar av Europa levt under lockdowns och Covid-restriktioner, så har våra mobiltelefoner och laddare blivit en ännu mer värdefull partner för oss – och i vissa fall mer uppskattade än våra faktiska partners.

Telefonen en förlängning av människor
Oneplus har inga direkta nyheter om nya telefoner eller annat, så då passar de på att göra en lite skämtsam undersökning om hur viktig telefonen är för användare mellan 18-35 år. Vi tror i alla fall att det är skämtsamt, för att genomgå en njurtransplantation hellre än att bli av med sin telefon känns inte riktigt som ett val någon vettig person skulle göra?

I undersökningen, genomförd av Onepoll för Oneplus, har smartphone-användare som är 18-35 år gamla över hela Europa deltagit. Syftet var att undersöka hur nedstängningar och Covid-restriktioner har påverkat användningen av våra telefoner. Resultatet visar att vi fortsätter att ha en nära relation med telefonen.

Sover med telefonen
Mer än 95% sover i samma rum som sin telefon, nästan åtta av tio av oss har den alltid inom räckhåll och 77% av oss kollar telefonen för första gången inom femton minuter efter att vi vaknat.

Telefonen fungerar ofta som väckarklocka, så det köper vi. Inom 15 minuter också, även om många nog kollar den snabbare än så då de sover till de börjar jobba – gäller ju att kolla så ingen kollega ringt, eller ännu värre chefen.

Ladda
Under pandemin har mobilen varit viktig. Det visar undersökningen där tillfrågade berättade att man gärna är nära sin laddare, för att kunna ladda mobilen ofta och nästan hälften av tillfrågade medger att de laddar telefonen två eller fler gånger om dagen. Dessutom så svarade mer än 170 respondenter över hela Europa att de kopplar in sin laddare fem eller fler gånger under ett dygn.

Av det kan man konstatera att många behöver en ny telefon, för med dagens batteritider klarar sig de flesta en dag på en laddning.

Telefon eller njure
För att avgöra hur viktig telefonen är så fick tillfrågade svara på saker de skulle kunna offra för att behålla sin telefon. 14% av tillfrågade sa att de skulle avstå från sex om de betydde att de inte fick sin skärmtid. Nästan 5% av alla respondenter uppgav att de hellre skulle ge upp sin partner än sin telefon och nästan samma mängd sa att de skulle ge upp en njure om de kunde behålla sin enhet.

Undersökningen visade också att mobilanvändandet har skjutit i höjden över hela kontinenten. 7 av 10 tillfrågade använder telefonen mer nu än innan pandemin startade. Störst skillnad är det för ungdomar (51%) som uppgav att de tillbringade mycket mer tid på sina skärmar under 2020.

Nomofobin ökar
Oneplus frågade också unga människor om ”nomofobi”, ett erkänt vetenskapligt tillstånd som beskriver rädslan att vara utan sin mobil och det visar sig att den rädslan lever och frodas i dessa pandemitider. 32% av tillfrågade är överens om att de upplever nomofobi.

Undersökningen visade också att unga människor regelbundet riskerar att uppleva nomofobi, då 13% tillfrågade erkände att de ibland inte svarar på ett meddelande för att spara batteri.

Vi skulle inte ge upp en njure för att ha en telefon. Inte ens för ett tv-spel.