Visste du att...

Oneplus N10 5G synas

Oneplus Nord N10 5G

Den första Nord var inte syd nog, nu kommer en ny Nord med ett pris långt söder om det första. Okej, det var en liten ansträngd början av vår test av nya budgettelefonen från Oneplus.

3499 kronor
Det är väl lika bra att börja där, med priset. Priset är skillnaden är det ju någon som säger på tv rätt ofta. Tidigare var det uteslutande topprestanda som gällde och några så som Oneplus maxade sina telefoner så mycket det gick men lade sig en bra bit under de största i branschen. Det känns lite som att flaggskeppskriget har pauserats och att arméerna har flyttat till budgetsegmentet.

Undviker att jämföra med sina syskon
Vi ska inte jämföra N10 mot andra Oneplus-telefoner, för det skulle innebära att det enda som en kan stoltsera med är att den har ett 3,5mm-uttag och det räcker tyvärr inte. Att de andra telefonerna saknar uttaget är synd och skam, men det har inget med den här testen att göra. Det man får göra i stället för att jämföra med till exempel Nord eller 8T är att se till prislappen. Som vi sade initialt, telefonen kostar 3499 kronor och ser man till vad telefonen erbjuder är det ett riktigt bra pris.

Några av sakerna som telefonen erbjuder
6,49” 90Hz-skärm
6GB arbetsminne
128GB lagring
Warp Charge 30T
4300mAh batteri
5G
Fyra kameror
Stereoljud
3,5mm-uttag

Snapdragon 690
Processorn är en Snapdragon 690 och den har klarat av allt som vi kastat på den i spelväg, men vi är inte några e-sportare och har nog inte direkt maxtestat processorn. Kameran matchar inte riktigt de dyrare Oneplus-telefonerna, men har samma funktioner.

Skärmen är 90Hz, men det är en LCD-skärm och även om den gör sig bra så tävlar den inte med Amoled. Den kan även bli lite blaskig om man inte ser den rakt framifrån. Inget som stör direkt och det är också sällan man har annan vinkel än framifrån.

För att hålla priset nere, och säkert för att inte konkurrera med sig själva, har de prutat på saker som den klassiska skjutknappen på höger sida. Den som man kan kontrollera ljudlös/vibration/ljud med. En knapp som i princip alla gillar och den är saknad. Fingeravtryck tas på baksidan och funkar bra. Vill man hellre använda ansiktsigenkänning är den snabb som ögat.

Allt som allt
Telefonen är bättre än sin prislapp och gör allt den ska göra – det är den snabba summeringen. För en dryg tusenlapp mer får man Oneplus Nord som är en bättre telefon, men det är som sagt drygt tusenlappen mer och då får man fråga sig om summan motsvarar förbättringen.