Visste du att...

Vi testar Oneplus 8T

Oneplus 8T

Nästa telefon från Oneplus är nästan perfekt.

Oneplus började med att utmana jättarna med kompetenta telefoner till ett attraktivt pris. De gick lite ifrån den tanken när 8 Pro kom – även om den var billigare än likvärdiga telefoner från andra varumärken. I och med den nyligen lanserade Nord tog de ett steg tillbaka till mycket telefon för en billig peng och det är lite samma upplägg med 8T.

Oneplus brukar efter de släppt en modell som får benämningen T. När femman kom var den bra, men den släpade efter trenden, men 5T kom lite senare och rättade till det felet. Sexan har vi inga åsikter om, då vi inte testat den vare sig med eller utan T. Förra året kom 7 Pro och när T-modellen kom kändes det inte som telefonen var ett steg framåt och vad 8T skulle kunna bjuda på var lite osäkert.

Faller platt för skärmen
Nu med 8T i handen kan man snabbt konstatera att designen av telefonen är en förbättring. Skärmen är platt och spiller inte över kanterna, vilket i mina ögon är en klar fördel. Skärmkanter har i alla fall jag aldrig haft någon nytta av, utan snarare bara stört mig då det är svårt att fiska upp en bokstav från Wordfued i kanterna eller att filmen hamnat lite utanför. Sedan är det mer skärm som kan få smällar när man tappar telefonen – vilket händer rätt ofta. Nu är som sagt skärmen platt och förutom att det är en förbättring hoppas jag att det är en trend som håller i sig.

En sak som jag hoppats på med 8T var att de skulle ta tillbaka 3,5mm-uttaget för hörlurar, men inte det. Jag tycker att det borde finnas som ett alternativ för bakåtsträvare eller bara för de som gillar att få maximal ljudupplevelse och inte vill ha ljudlagg när de spelar. Men det tycker inte Oneplus och det är lite udda när de ofta poängterar att de satsar hårt på att göra spelupplevelsen den bästa.

65 – 120 – 865 – 11
Många siffror som är högst relevanta med 8T. Den sak som det pratats mest om innan telefonen avslöjades är nya laddaren på 65 watt. Den gör att telefonen kan laddas snabbare än någonsin och den kan även användas till att ladda andra saker som har USB-C för laddning, till exempel andra telefoner, plattor eller till och med laptops. Den blir lite av en Swiss Army-kniv för laddare.

Enligt Oneplus kan man ladda telefonen på 39 minuter, vilket är imponerande med ett batteri på 4500mAh. Laddaren tillsammans med att de använder sig av två batterier gör hastigheten möjlig.

Skärmen har 120 Hz och det gör självklart att allt flyter enormt smidigt. Det gäller både vid vanligt användande och när man spelar spel. Skärmen är riktigt bra för at summera det kort. Oneplus har gjort glaset tunnare, vilket i sin tur leder till att de kan kräma ur 1100 nits ur sin Amoled-skärm. Vill man titta på film och inte använda hörlurar – något som borde vara olagligt att göra om man är i offentliga miljöer – kan man göra det i stereo och telefonen erbjuder rätt bra ljud.

För att driva allt på bästa sätt är det en Snapdragon 865-processor som ser till att allt går som det ska. Som grädden på moset är det Android 11 som är används och det är den första telefonen utanför Googles egna att använda det i skrivande stund. Även Oneplus senaste gränssnitt som är optimerat för Android 11 finns i telefonen. Kylningen har förbättrats så att allt ovan ska fungera som det är tänkt.

Där har vi alla rubrikens siffror, men det finns fler; 5G-modem för de enormt få som kan använda 5G. Wifi 6 för högre hastigheter, Bluetooth 5.1, UFS 3.1 för snabbare lagring, 8-12Gb arbetsminne, 128-256Gb lagring och vikten som är 188 gram.

Kameran
En av de viktigaste sakerna på telefoner är kameran och Oneplus kameror har alltid hållit bra kvalitet. Bilderna är bra och med en lekmans ögon hittar jag inget att klaga på. På senare år har mobilkamerorna varit så bra att DSLR-kameran fått stanna hemma när jag åkt på evenemang med mera. Jag har bara tagit med den när något måste förevigas på absolut bästa sätt. Oneplus nattläge är jag en fan av och använder det ofta – även när det inte behövs ibland.

8T har den bredaste vidvinkelkameran som företaget släppt och den spänner 123 grader. Vidvinkelkameran är enormt användbar, även om objekten längst ut kan få lite unika former. Den främre kameran har ett hål i skärmen, till skillnad från Nord som har två för vidvinkel.

För de som använder video har stabiliseringen ökat så man slipper ha skakiga filmer och om man filmer i porträtt har det adderats en effekt som gör bakgrunden mindre relevant än det man egentligen filmat. Filma kan man självklart – det är väl nästan standard numera – göra i 4K.

Fingeravtryck eller ansiktsigenkänning
För att öppna telefonen kan man göra det på de sedvanliga sätten. Fingeravtryckläsaren är snabb som ögat och det är sällan den strular. Samma gäller för ansiktsigenkänningen även om den är lite känsligare och är självklart ljuskänslig. Den går att använda med kamerans blixt, men personligen använder jag hellre tummen än förlorar mörkerseendet.

Priset börjar på 6499 kronor
För att hålla ner priset på 8T har det prutats på några saker självklart. Att skärmen är platt är en sak som gör telefonen billigare, men det är som vi var inne på en fördel. Trådlös laddning är borta, vilket några säkert saknar. En annan är att Oneplus hoppat över att certifiera 8T för vattentäthet och bara förlitat sig på sitt eget testande. Självklart är det bra med certifieringen för att veta vad telefonen ska klara, men det är något som de allra flesta klarar sig utan. Det är få som simmar med sina telefoner trots allt.

Det finns två färger. Grå (Lunar Silver) och blå (Aquamarine) med 12Gb arbetsminne med 256Gb lagring och kostar 7499 kronor. Tycker man det räcker med 8Gb arbetsminne och 128Gb lagring kostar den 6499 kronor, men då finns bara färgen grå att tillgå.

Summan av allt
Oneplus 8T är nära perfekt. Hade den haft 3,5mm-uttag hade jag nog faktiskt tyckt det. Telefonen har allt man kan önska sig och det är svårt att tänka vad som skulle göra den bättre. Varje år blir telefonerna bättre, men numera är det förbättringar av redan bra saker och kanske inte helt nya funktioner. Den lilla procenten förbättring på vissa saker kan man fundera på om de behövs för de flesta. Sannolikheten är att Oneplus 8T kommer att kunna vara en telefon som man kan ha i många år och med den prissättningen behöver man heller inte ta ett telefonlån (#dubbelmening #kuligöteborg).