Visste du att...

Fem tips för bättre bilder med mobilen

Boden björknäs

Fem tips för bra fotografier

Det dyker upp fler och fler ”färdigskrivna artiklar” från pr-folk och alla är långt ifrån relevanta, men den här från Xiaomi kan säkert hjälpa någon för att få bättre bilder.

Tipsen
Vi skippar lite av allt som säger saker som känns mer som reklam än något annat, men det nedan kan vara av intresse som sagt. Oavsett så tackar vi Xiaomi för listan.

FEM TIPS FÖR BÄTTRE FOTOGRAFERING

1. Golden Hour
Det kommer knappast som någon nyhet, men att fotografera under de glödande timmarna när solen går upp eller ner kan ge magiska bilder. Genom att korta ner slutartiden kan du skapa effektfulla siluetter i förgrunden. Glöm inte att justera vitbalans och exponering – mobilkamerans autoinställningar försöker ibland kompensera den varma tonen i bilden med blek färgåtergivning som följd.

2. Fånga flödet
Att ta bilder på rörliga motiv som vattenfall, bäckar, strandkanter och till och med dis och dimma ger en suggestiv stämning i bilden. Här är lång slutartid din bästa vän. Experimentera med slutartider mellan 3–30 sekunder och se hur resultatet förändras.

3. Mera makro
Naturen är som gjord för makrofotografering och här är tricket att gå nära objektet istället för att zooma. Fotar du insekter eller exempelvis vattendroppar på blad bör du satsa på att ställa in ett kort skärpedjup, det vill säga ett lågt bländartal. Då hamnar motivet i fokus men bakgrunden blir oskarp.

4. Bestäm dig
Vill du fotografera fåglar, betande rådjur eller kaniner i flykt? Ta reda på när djuret är som mest aktivt på dygnet så ökar chanserna att fånga det på bild. Och när du väl har det i sikte: använd kort slutartid men framförallt: zooma!

Kom ihåg: många djur är som mest aktiva i skymning eller gryning vilket kan betyda dåliga ljusförhållanden. Genom att höja mobilkamerans ISO blir bilden ljusare, men utan att du behöver kompromissa med suddigheten från lång slutartid.

5. Förbered för utskrift
Vill du hänga din egen fotokonst på väggen? Ställ in högsta möjliga upplösning i mobilkameran, eller välj RAW-läge för att skapa bästa tänkbara förutsättning för efterbearbetning av bilden. Men kom ihåg att bilderna är stora och tar stor plats på hårdisken.

Darin Nokia 8Darin har inget med något här att göra, men det är en fin bild i alla fall.

Artikeln skriven av Xiaomi, så de får en jättestor logga här som tack för texten.

Lämna ett svar