Visste du att...

Google Maps fyller 15 år

Google Maps fyller 15 år

Här är nyheterna inför vårens Google Maps-uppdatering.

15 år på lördag
Den 8 februari 2005 såg Google Maps för första gången dagens ljus. 15 år senare använder över en miljard människor världen över dagligen tjänsten för att hitta rätt och utforska sin omvärld. Nu på lördag fyller Google Maps 15 år. I samband med jubileet presenteras uppdateringar i form av ett nytt utseende och flera nya funktioner.

Google Maps samlar kartor och satellitbilder från fler än 220 länder och områden, samt detaljerad information och omdömen om fler än 200 miljoner platser i världen. Kring 15-årsjubileet uppdateras appen. Bland annat blir det lättare att med ett tryck utforska sitt närområde med hjälp av Maps, samt se alla sina sparade platser på ett ställe. I samband med 15-årsdagen börjar Google även visa fartbegränsningar i appen för svenska bilister.

Med hjälp av trängselprognoser i kollektivtrafiken kan användaren också, tack vare tidigare resenärer, visa trafikläget och kommer framöver även att kunna få veta fler fakta om resan. Exempelvis kommer den som har speciella behov kunna få information om en kollektivtrafiklinje är anpassad för personer med rörelse- eller annan funktionsnedsättning.

”Vi vill ge våra användare möjlighet att planera sin resa bättre genom att se till att man har användbar och praktisk information innan man ger sig ut i trafiken, oavsett vilka behov man har och oavsett om man bor i stan eller på landsbygden” säger Joakim Larsson, kommunikationschef på Google Sverige.

Under sina femton år har Google Maps radikalt förändrat hur gemene man hittar från punkt A till B.

”Det är inte alls länge sedan som man var tvungen att veckla ut en otymplig papperskarta för att hitta rätt. Och tänk på den tid som gick till spillo alla gånger du körde fel. Att vi nu har bättre digitala verktyg gör faktiskt att vi kan tillbringa mer tid med nära och kära. Dessutom – att användarna rankar sina upplevelser av allt från restauranger och hotell till butiker och badstränder har gjort att Maps nu verkligen är en personlig guide i ens ficka” säger samme Joakim Larsson.

Som en del av uppdateringarna blir det också smidigare att nå sina integritetsinställningar inifrån appen. Användaren kan exempelvis aktivera Inkognitoläge, ta bort sin platsdata, eller ställa in att data äldre än 3 eller 18 månader tas bort automatiskt.

Idag rullas ett nytt utseende ut Google Maps-appen för Android och iOS.

Appen består nu av fem flikar: Utforska, Pendling, Sparat, Bidra, Nytt.

Utforska
Under fliken Utforska finns information, betyg och recensioner för omkring 200 miljoner platser runt om i världen, inklusive lokala restauranger, närliggande attraktioner och andra landmärken.

Pendling
Oavsett om du reser med bil, cykel eller med kollektivtrafik erbjuder Maps den mest effektiva rutten. Ange din dagliga färdväg för att få restid, trafikuppdateringar i realtid samt förslag på alternativa rutter.

Sparat
Under de femton år som Google Maps har funnits tillgängligt har över 6,5 miljarder platser sparats av Maps-användare över hela världen. Nu hittar användaren allt samlat på en och samma plats. Det görs också enklare att organisera, planera och dela platser med andra, till exempel inför en kommande resa.

Bidra
Hundratals miljoner människor bidrar varje år med information som hjälper till att hålla Google Maps uppdaterat. Med den nya fliken Bidra kan användaren uppdatera med lokal information om t ex vägar, saknade platser och bilder.

Nytt
Fliken Senaste erbjuder ett flöde av de senaste uppdateringarna från lokala experter och användare. Förutom att upptäcka, spara och dela rekommendationer kan användaren kommunicera med sitt nätverk eller direkt med företag för att få svar på frågor.

Ny Google Maps-ikon
I samband med Google Maps 15-årsjubileum presenteras även en ny ikon. Inspiration till den nya ikonen har hämtats från den funktion som kommit att bli synonym med användandet av Maps – nämligen Google Maps pin.

Skapad för dig som är på väg
Förra året introducerade Google Maps trängselprognoser som uppskattar hur mycket resenärer det är på tunnelbanan eller bussen baserat på tidigare resor. För att ge bättre hjälp och mer uttömmande information kommer resenärer nu kunna dela med sig av annan viktig fakta om resan. Exempelvis kommer den som har speciella behov kunna få mer information om en kollektivtrafiklinje är anpassad för personer med rörelse- eller annan funktionsnedsättning.

Dessa funktioner kommer att rullas ut globalt under mars månad. Tillgängligheten kommer att variera beroende på varje lands förutsättningar.

Live View
Genom att kombinera verkliga bilder från Street View med maskininlärning och sensorer på din smarta telefon, visar Live View användaren vägbeskrivningar genom augmented reality (AR). Detta hjälper användaren att snabbt välja bäst väg. Under de kommande månaderna kommer Live View att utvecklas med nya funktioner, bland annat för att snabbare kunna se hur långt borta och i vilken riktning en plats är.

Lämna ett svar