Visste du att...

Oneplus visar upp osynlig kamera

Koncepttelefon från Oneplus

I bästa CES-anda visar Oneplus upp ett nytt koncept som de kallar Concept One, vilket är exakt vad det är. Det är deras första koncept, så passande namn.

Oneplus Concept One
Oneplus Concept One är den första telefonen någonsin med färgskiftande glasteknologi. Glaset har förmågan att ändra transparens, vilket gör telefonens kamera osynlig när den inte används.

Dynamiskt glas
Det dynamiska glaset i Concept One består av organiska partiklar som skapar förändringar i transparensen. Glaset som täcker kameralinserna kan därmed skifta ögonblickligen, från genomskinligt till svart. Det ger en ren och enhetlig yta i förhållande till resten av glaset i skärmen när kameran inte används.

Filter av bara farten
Glaset har också en praktisk fördel, eftersom det även fungerar som ett inbyggt polariseringsfilter för kameran. Det ger möjlighet att ta skarpare och mer detaljrika bilder i starkt ljus.

Elektrokroma
Elektrokroma glas har tidigare använts i bilar och flygplan. En av de tuffaste utmaningarna med att anpassa glaset för telefoner var att man behövde vara exceptionellt tunt och samtidigt tåligt. Elektrokroma-glas består normalt av två glasskivor, med ett färgskiftande material mellan dem. Oneplus tekniker lyckades göra detta betydligt tunnare än branschstandard.

Glaspanelerna i Concept One är endast 0,1 millimeter tunna vardera, vilket ger en total tjocklek på bara 0,35 millimeter – vilket är lika tunt som ett skärmskydd. Eftersom glaset skiftar i transparens på endast 0,7 sekunder behöver kameran i Concept One vara lika snabb. Efter åtta månader av tester lyckades Oneplus nå resultat. Resultatet är en blixtsnabb kamera.

”Den här koncepttelefonen är ett betydelsefullt experiment för framtidens telefoner. Oneplus inledde det här initiativet med målet att ta den smidiga användarupplevelsen till nästa nivå. Den osynliga kameran representerar en ny typ av kameradesign, som gör att användaren slipper de kompromisser som dagens kameralayout medför. Den bakre kameralinsen är gömd bakom det elektrokroma glaset och blir endast synlig när kameran används. Oneplus kallar den här optimala lösningen Electronic CMF – en ny approach till industridesign. Det här är bara början, eftersom vi även undersöker fler framtida möjligheter.” säger Pete Lau, grundare och vd Oneplus.

McLaren
Telefonens design är resultatet av ett samarbete med McLaren, med inspiration från sportbilstillverkarens unika design och livssyn. Samarbetet har hittills resulterat i två telefoner i begränsad upplaga, och är en följd av företagens gemensamma intresse för design, hantverk och innovation.

Concept Ones design är inspirerad av tekniken som används i McLarens 720S Spider. Modellen har en infällbart och avtagbart tak, med en panel av elektrokromt glas som snabbt kan gå från tonad till genomskinlig. Oneplus Concept One integrerar även läder i samma ikoniska orange färg och på samma skräddarsydda sätt som i McLarens Formel 1-bilar.

Lämna ett svar