Visste du att...

PAX West i Seattle – Dag 1

PAX West 2018

PAX West i Seattle

Första dagen på PAX West i Seattle är avklarad och den börjar mer och mer se ut som vilken annan mässa som helst.

PAX som står för Penny Arcade Expo är en av Amerikas största spelmässor. Den fokuserar inte på branschfolk eller media, utan det är besökarna – eller konsumenterna – som är i fokus. Det gör att man ser fler cosplayers än på någon annan mässa, fler speltröjor och kanske även en lite mer markant odör…

I år har PAX West blivit lite mer som alla andra mässor dock. De hemmagjorda båsen finns kvar, men främst en trappa upp där allt sånt placeras. På huvudgolven är det stora montrar med ren design som figurerar mest.

PAX West 2018
Logitechs monter.

För några år sedan var PAX mässan som var lite häftigare, lite uppkäftigare och utmanade den stagnerande E3-mässan. Många utställare valde bort E3 och satsade i stället på att träffa spelarna på PAX. Nu känns det lite som att PAX har börjat likna till exempel E3 och att de inte alls är så häftiga längre. Vem vet, kanske någon annan utmanar PAX? Kanske rent av Rooster Teeth och deras RTX som bygger på influencers och spel.

Det är nog några år bort innan PAX blir irrelevant, om det ens blir så. Besökarna är de samma som på tidigare mässor och det är ett bra ställe att möta andra likasinnade. Indiespelen finns där och det bubblar kring mässan. Men som sagt, det har blivit lite mer rumsrent än det var tidigare.

Fortnite som håvar in pengar har på senare tid haft stora montrar och fester. Här har de e-sport och en minigolfbana. Det är den som är på bilden högst upp. Stora festerna är Lenovo och Acer, vilka båda äger rum i kväll fredag. Twitch har också en jättestor fest i kväll som primärt är för influencers.

Spel då? Jo, det visas säkert 100 nya indiespel, men annars är det primärt spel som både visats på E3 och Gamescom. Men det är första gången som allmänheten får se dem i USA.

Valve visar Artifact för första gången. Det är deras kortspel som är betydligt mer avancerat än de flesta andra och kräver mer av spelaren. Det ska enligt relativt kunnig utsago vara riktig bra.

pax west 2018
Vermintide 2.

Svenska spel
Det finns en hel del svenska spel på plats. Just Cause 4 och Genearation Zero från Avalanche, Biomutant från Experiment 101, Steamworld Dig från Image and Design och Vermintide 2 från Fatshark bland andra. Att vi skriver bland andra har mest med att göra att vi inte vet om det finns fler, men förmodar att så är fallet.

pax west 2018

Lämna ett svar