Visste du att...

Retrogathering firar Atari 2600 som fyller 40 år

På den årliga mässan Retrogathering som äger rum den 30 september i Västerås finns det mängder av spel att uppleva och testa, från det sena 70-talets TV-spel och datorer där man med lätthet kunde räkna varje pixel, via boomen på 80-talet då spelen fanns i de flesta barnfamiljer, till 90-talet med 3D-grafik, CD-spel och en allt mer professionell marknad.

Under hela dagen pågår en marknad med drygt 50 bord där utställare säljer gamla klassiska spel, konsoler, datorer, tillbehör, böcker m.m. Strax efter lunch sker en auktion som blivit en tradition på Retrogathering. Dessutom äger det rum tävlingar, utställningar m.m.

”Vi har till årets mässa valt att ge konsolen Atari 2600 extra stor uppmärksamhet. Det var sin tids kioskvältare bland TV-spelen, och extra kul att kunna välkomna vår hedersgäst Per Håkansson som var tidigt ute med att introducera Atarin i Sverige” säger Michael Berglund, ordförande och en av arrangörerna för Retrogathering.

Årets andra temautställning är spelserien Street Fighter som firar 30 år och där samlaren Fredrik Holmqvist bidrar med spel, filmer, Bison Dollar och andra samlarobjekt från dessa fightingspel som än idag är populära.
Naturligtvis återkommer det svenska mästerskapet i Pong på Retrogathering. Detta blir tolfte gången som det tävlas i elektroniskt tennis med final på projektor inför en fullsatt läktare. Övriga tävlingar under dagen innefattar det Breakout-liknande Warlords på Atari 2600, highscoretävling i Pinball Dreams och en frågesport kring dator- och TV-spelsreklam.

Utöver klassiska hemdatorer och TV-spel kommer det även finnas ett antal arkadspel att spela på, samt ett pysselrum för barnen med bland annat pärlplattor och ytterligare TV-spel.

Lämna ett svar