Visste du att...

Gamescom har inte ens slutat, men vi vänder blickarna mot PAX West

Gamescom är inte ens över än. I alla fall inte för allmänheten. Businessfolket flyr Köln senast på torsdagen. De större företagen har inhyrd personal i båsen och lämnar bara de som rättar till eventuella problem kvar allt som oftast. Indieföretagen däremot, de kör till sista minuten. Men det var inte det som var poängen med den här texten, utan att det nu bara gäller att ladda om för många då nästa mässa bara är en vecka bort.

Nästa fredag, på andra sidan jorden i princip, kör PAX West igång. Den äger rum i Seattle i staten Washington, det vill säga den som ligger högst upp till vänster på kartan, granne med Kanada. Där kommer cirka 85 000 spelintresserade att flockas. Många av spelen som visades i Tyskland är där och mässan är helt och hållet fokuserad på konsumenter. Väderrapporten säger att det kommer vara 25-30 grader varmt, inte för det har något med saken att göra (förutom att jag ska packa shorts).

PAX är kända för att vara väldigt indievänliga och var tidiga med att lägga fokus på indieprodukter. De andra stora mässorna har allt som oftast anammat det på senare tid och då för att de stora företagen blivit färre. Indie Megabooth som vi skrivit om tidigare är en stor spelare på indiefronten, men det är inte bara de som finns på PAX. Även indiespel har råd med en monter på PAX. De är kanske inte de snyggaste montrarna man sett, men de fyller sin funktion, både för besökare och för utställarna.

Indieutvecklare bruka ofta träffa andra spelentusiaster som uppskattar vad de gör och hellre pratar gemensamma spelupplevelser med mera. Det gör att indiespelsutvecklarna förmodligen lämnar mässan med en massa goda intryck och en massa ny energi för att fortsätta utvecklingen. Det kan man i alla fall hoppas på. Ömma fötter kommer de också att ha.

Precis som på E3-mässan händer en massa saker innan PAX öppnar sina dörrar på fredag den första september. På torsdagen har Microsoft och dess id@xbox-gäng öppet hus på huvudkontoret. Där ställer cirka 50 utvecklare ut sina spel som kommer till Xbox One och/eller Windows. Första timmen är det bara inbjuden media på plats, sedan öppnas dörrarna på vid gavel för de cirka 2000 personerna som bjudits in. Det vill säga spelare. Då höjs ljudnivån och lokalerna är packade.

Samma dag, alltså torsdag, har även Twitch sitt event för utvecklare. Där kommer de att visa upp nya sätt att implementera Twitch i spel, berätta vad nyttan är med det. Direkt när Twitch slutar kör Nintendo igång sin Nindies@Night, som visar indiepsel på Museum of Pop Culture. De håller på till midnatt.

Fredag börjar som sagt mässan och det brukar vara diverse evenemang som utställare anordnar efter mässan stängt för dagen. En indiekväll är standard, Xbox har ofta haft jätteevent tillsammans med Mountain Dew, Twitch har också partaj – men i år kanske de nöjer sig med utvecklareventet. Lördag är repris på fredag och söndag är också en fullspäckad dag, men det börjar lugna ner sig. Måndag är också en mässdag då det är långhelg i USA, men sista dagen är allt som oftast lite mer avslagen då många måste börja ta sig hemåt.

Det kostar också att ligga på botten. Hotellpriserna skenar i och med att det är en liten stad i amerikanska mått mätt och det finns ett begränsat antal hotell. Det gäller att boka i tid. Det har vi gjort och för att vara PAX har vi kommit billigt undan.

Vi är på plats. Kommer mest att vara där och spela, prata med folk och ha kul. Kanske någon nyhet längs vägen, men garanterat lite bilder från mässan och förmodligen även från Microsoft och Twitch på torsdagen också.

Lämna ett svar