Visste du att...

Retrogathering bara några dagar bort

På den årliga mässan Retrogathering som äger rum den 1 oktober i Västerås finns det mängder av spel att uppleva och testa, från de första tv-spelen och datorerna med simpel, men charmig grafik från sent 70-tal fram till konsoler med 3D-grafiken som blev populär på spelen under 90-talet. Under hela dagen pågår en marknad fördelad över tre salar och 60 bord där utställare säljer gamla klassiska spel, konsoler, datorer, tillbehör, böcker m.m. Strax efter lunch sker en auktion som blivit en tradition på Retrogathering.

– I år har vi Retrogatherings första internationella hedersgäst i form av Jon Hare som står bakom hits som Cannon Fodder och Sensible Soccer. Mässan startade som spontan träff för entusiaster och har växt för varje år. Att vi kan bjuda in internationella gäster är oerhört kul och vi hoppas att det blir ett uppskattat inslag, säger Anders Carlsson, projektledare för arrangörsgruppen av Retrogathering.

Den andra hedersgästen är Christer Rindeblad som var chefredaktör för Datormagazin mellan åren 1986 och 1995. Förutom föreläsningar så blir det även temautställningar på spelserierna Castlevania som firar 30 år och Sonic som har 25-årsjubileum samt Handic som distribuerade Commodore och gav ut spel och mjukvara till VIC-20 och C64.

Castlevania ställs ut av spelsamlaren Heidi stopXwhispering, Sonic-samlingen kommer från Jan ”Janone” Jonsson och Handic-utställningen kommer från den tidigare dubble svenska mästaren i Pong, Conny ”MrZzap” Ibstedts samling, med inslag från Anders ”Stonan” Johansson, som är en av arrangörerna av Retrogathering.

På Retrogathering sker även e-sport i retroform genom det svenska mästerskapet i Pong, ett av de allra mest klassiska tv-spelen som är en form av elektronisk tennis som släpptes 1975 för konsumentmarknaden. Regerande mästare är Nicklas ”Barkis” Barklund. Lyckas han försvara sin titel blir han den förste någonsin sedan starten 2006 som kan titulera sig trefaldig mästare. Det sker även tävling i fightingspelet Mortal Kombat 2 som arrangeras av SNDB.se.

Lämna ett svar