Visste du att...
Uncharted 4
9

Uncharted 4: A Thief’s End

Uncharted. Naughty Dogs – och i stor del även Sonys – flaggskepp från den förra konsolgenerationen når sin ände på Playstation 4. Eller är det verkligen slutet?

Att det hyllade The Last of Us släpptes mellan Uncharted 3 och Uncharted 4 märks klart och tydligt, då detta äventyr är mer en karaktärsstudie än något annat Uncharted. Men var lugn, det genomförs fortfarande helt omöjliga stunthopp och man pepprar fortfarande ned horder av skurkar.

Nathan Drake har lämnat tjuvandet bakom sig, sysselsatt av sitt hederliga arbete på dagen fantiserar han om sina övernaturliga bestigningar på kvällen. Suget efter hans tidigare arkeologiska, adrenalinstinna flärd är faktiskt såpass stort att han ljuger för sin fru för att ta chansen att lösa ett sedan länge olöst mysterium med sin bror han tidigare trodde var död. Okej, den meningen kanske får spelet att verka invecklat och visst, bakgrunden till den förlorade brodern tar sig ett par orättvisa friheter för att plantera vändningar i handlingen senare i spelet, men i mångt och mycket är det här trovärdigt. Naughty Dog är bland de absolut bästa i branschen att berätta gripande historier. Regelbundet ges det tid för spelets alla karaktärer att interagera, många samtal är dessutom valfria att ta del av, så för den som inte bryr sig skalas det enkelt bort.

Eldstriderna är mer spektakulära än någonsin, Nathans rörelsemönster är så välanimerat tafatt och charmigt som det aldrig tidigare varit. En av de stora nyheterna i spelet är änterhaken, den ger Nathan många fler möjligheter att snabbt förflytta sig genom världen och även lösa pussel. Änterhaken känns precis rätt och eleverar både bandesignen och actionscenernas intensitet.

Ett fåtal gånger öppnas spelet upp ordentligt. Då är det fritt fram för en att leta upp frivilliga hemligheter, lyssna på de välskrivna dialogerna karaktärerna emellan och insupa de otroligt vackra miljöerna som det bjuds på. Uncharted 4 sätter ribban för hur actionäventyr ska se ut för en bra tid framöver.

För den skjutglade finns ett onlineläge som sätter antingen spelare mot spelare, eller spelare mot AI. Här får änterhaken skina ännu mer, den ökade mobiliteten öppnar upp för mycket tillfredsställande akrobatik mellan skottsalvorna. Det har uppdaterats löpande och är väldigt underhållande i goda vänners lag.

Vad speltiteln ”A Thief’s End” står för har det spekulerats vilt i, inget av det avslöjar vi. Uncharted 4: A Thief’s End lever i alla fall upp till sitt namn och känns i mångt och mycket som ett avslut, ett gripande öde.