Visste du att...
8.5

Top Spin

Microsoft bjuder upp till en femsettare mot Sega med sitt nya Top Spin.

Top Spin är Microsofts svar på Segas Virtua Tennis och som alla förstår är det en svår uppgift att gå en match mot världens bästa tennisspel.

Till att börja med kan nämnas att mitt personliga intresse för tennis är begränsat och att jag gillar det som bäst på tv-spel. Därför är jag inte så inne på vilka spelare som är bra eller hur det kanske ser ut i verkligheten kontra i spelet och så vidare. Och ärligt talat så skiter jag i det, huvudsaken är att spelet är kul.

När man börjar att spela finns som vanligt några olika varianter att välja bland, några som man kommer igång med direkt och så det lite djupare karriärläget. Snabbmatch behövs inte förklaras speciellt mycket, man får välja mellan bra spelare och sedan spela mot datorn eller mot en kompis. Att spela mot en kompis är det som gör tennisspelen till en vinnare, för det är snabbt och inte allt för krångliga regler – bollen ska över nätet och helst stanna där.

I karriärläget får man skapa en tennisspelare efter eget tycke och smak. Själv så skapade jag givetvis en Gunner, vilket passade alldeles utmärkt med tanke på att man skjuter iväg bollarna med en jäkla hastighet om man spelar som man ska det vill säga. Att skapa min spelare tog en stund, men å andra sidan fick jag fram en kille som jag känner att jag kan associera mig med. Eller, han är smidigare, har bättre kondis och utövar sport – finns inte en likhet om jag ska vara ärlig.

Väl igång med min nya tenniskarriär inser jag snabbt att jag suger fett. Jag är dunderdålig faktiskt och därför får jag se mig omkring efter tränare som kan hjälpa mig bli en bättre tennisspelare. Det första jag börjar med är min forehand och första övningen går bra, den andra är svårare och det tar ett tag innan jag är godkänd. Samma sak gäller för servandet, men sedan begav jag mig till den första turneringen – och åkte ur i första omgången. När jag spelade i snabbmatchläget gick det superbra, men då var jag minsann den där Hewitt och han är – tydligen – betydligt bättre än den där losern Gunner som jag skapat. Så det är bara att träna mer och på så sätt bli en bättre spelare.

Spelkontrollen är bra och jag kan inte påstå att jag tycker Top Spin är sämre på något sätt än Virtua Tennis. Nu var det ett tag sedan jag spelade det, men jag har lika kul med Top Spin och det var faktiskt ett tag sedan jag hade så kul som när jag spelade mot några andra journalister på X03 i Nice. Nu här hemma har jag lika kul när jag spelar mot några kompisar, bara att de inte håller samma klass som mina tidigare motståndare och då sjunger intresset en aning.

Vill man skjuta iväg bollen lite hårdare, då är det bara att ladda genom att hålla inne knappen och sedan dra av slaget. Alla slagen är lätta och utföra, men det finns lite specialslag som jag sällan använder, mest för att jag tycker spelet spårar ut en aning med så kallade effekter. När man använder dessa krävs lite mer precision eftersom det är svårare slag är det lättare att missa om ni hänger med. Missar man, eller gör bra ifrån sig, kan man trycka på svart eller vit knapp för att ge en reaktion. Spelaren ser då antingen arg ut eller så firar han sin snygga boll.

Flerspelarläget är som sagt spelets bästa sida och när man spelar fyra stycken samtidigt i en dubbelmatch då kan man faktiskt ha hur kul som helst – i all fall om man vinner. När man spelar själv är det kul, men som vanligt med spel som skiner som solen i flerspelarläge är det inte riktigt samma sak när man sitter ensam.

Den frågan som jag fått av många; är det lika kul som Virtua Tennis. Då kan jag bara säga att det är ett riktigt kul tennisspel och jag kan inte säga att jag hellre skulle ha det ena eller det andra, för de bjuder på ungefär samma sak och jag har haft jättekul med båda två. Just nu har jag det med Top Spin, men förmodar att nästa Virtua Tennis kommer att få mig att spela det. Hur som helst, äger du en Xbox och gillar tennisspel, då ska du definitivt köpa Top Spin.