Visste du att...
6.5

ToeJam & Earl 3: Mission to Earth

Bring me the Funk! Vinylskivorna är borta och jordborna verkar sakna funk. Ett uppdrag för TomeJam och Earl.

ToeJam and Earl och ToeJam and Earl 2 var två mycket populära spel till Segas 16-bitarskonsol, Mega Drive, för ett antal år sedan. Nu är uppföljaren här till Xbox och går under namnet ToeJam and Earl 3: Mission to Earth. Spelet började utvecklas till Segas numera utrotade konsol Dreamcast, men utvecklingen överfördes till Xbox och resultatet kan beskådas i mars månad – även om vi tittar på det redan nu.

ToeJam and Earl cirkulerar runt något som kallas för funk vilket ses ungefär på samma sätt som kraften i Star Wars. ToeJam och Earls mästare The Funkopotumus magiska vinylskivor har stulits och det är deras uppdrag att åka till Jorden för att hitta dem och samtidigt funkifiera så många människor som möjligt när de väl är där.

ToeJam and Earl 3 spelas ur ett tredjepersonsperspektiv och har ett väldigt simpelt spelupplägg. I början av spelet får man välja att spela som konstiga ToeJam, tjocka Earl eller den attitydkraftiga utomjordingen Latisha. Alla karaktärer har sina för och nackdelar under spelets gång, men alla har samma grundläggande rörelseschema och vem man väljer spelar ingen större roll. Man kan även spela spelet tillsammans med en vän vilket kan göra de avsevärt mer underhållande. I detta läge delas skärmen, i ett så kallat split screen-läge, när den kräver det och håller sig hel när karaktärerna är tillräckligt nära varandra.

Spelet bygger mycket på humor som driver med 70- och 80-talets funk och hiphopkulturen. I vissa mellansekvenser lyckas denna humor vara rolig men för det mesta är det sånt man redan sett och hört många gånger förut, och när man dessutom får höra skämten gång på gång genom spelet börjar det gå en på nerverna. Spelet går ut på att man ska göra olika uppdrag på banorna som att samla på nycklar eller slåss mot små cheerleaders. För det mesta är uppdragen ganska ologiska och monotona.

Grafiken i spelet är färgglad och ren, men inte särskilt imponerande i jämförelse med Xboxens största titlar. Ljuden och rösterna är ofta mycket välgjorda och höjer spelets underhållningsvärde en aning. Att kontrollera sin rymdvarelse är lätt och effektivt men det finns inte tillräckligt mycket rörelser och funktioner för att spelet ska hållas intressant under långa spelomgångar.

Älskade du de gamla ToeJam and Earl-spelen eller tror du att det här spelet har precis din typ av humor, då kan de här vara något för dig. Annars är ToeJam & Earl 3: Mission to Earth är ett måttligt underhållande plattformsäventyr som endast är värt att hyra om du gillar genren.