Visste du att...
8.5

Super Monkey Ball 2

Text: Burre.

Apor i såpbubblor, så kan man beskriva Monkey Ball. Spelet är precis lika udda som det låter.

Vid tiden då Gamecube släpptes på marknaden så visade det sig att titlarna från Nintendo själva var ganska svaga. Förutom suveräna Waverace: Blue storm och Super Smash Bros. Melee, som släptes någon månad efter releasen, var stödet från Nintendo själva relativt tunt. Tomrummet var tvunget att fyllas och det skulle visa sig att de var en utav tredjeparsspelen, nämligen arkadkonverteringen Super Monkey Ball, som blev folkets favorit tillsammans med kritikerrosade Rouge Squadron 2. Spelkonceptet i Super Monkey Ball togs varm emot av Nintendo-spelarna och det visade att det skulle vara här för att stanna. Därför möttes det inte någon större förvåning när Sega meddelade att Super Monkey Ball skulle belönas med en uppföljare.

 

Vad har då hänt med de rullande apbollarna (det där låter ju inte sådär lite udda va Burre/Red) sedan förra gången? På ytan är allt sig likt. Men när man väl börjar gräva lite mer på djupet så märker man att vissa saker är förändrade. Du har ett vanligt enspelarläge som nu mer även innehåller ett Story Mode samt att minispelen har fått tillskott. Förutom de sex minispelen som fanns förut, och som även har genomgått lite förändringar, finns det även sex helt nya minispel som går att låsa upp. De nya spelen är Monkey Boat Race, Monkey Shot, Monkey Dog Fight, Monkey Soccer, Monkey Baseball, och Monkey Tennis. Även om några av tillskotten är riktigt roliga kanske dem inte riktigt känns lika spännande som de sex originalspelen gjorde i föregångaren, men det är alltid roligt med lite variation och de är fortfarande bra som partyspel. Förändringarna i de sex originalspelen – Monkey Fight, Monkey Race, Monkey Billiards, Monkey Bowling, Monkey Target, och Monkey Golf – är inte så revolutionerande, men tillräckligt för att ge minispelen mervärde och göra att de känns mer kompletta.

 

I enspelarläget finns det som tidigare en massa pussel att klara. 150 till antalet närmare bestämt, så det är ingen risk att man lär tröttna snabbt. Det verkar som om det i den här versionen är en lite snällare inlärningskurva, fler mellansvåra banor innan de riktigt utmanande sätter in. Som tidigare finns det även ett Challange Mode så att du kan utmana familj och vänner på vem som klarar de olika banorna snabbast. Det egentliga tillägget på den här delen av spelet är story mode, vilket liknar det vanliga pusselläget förutom att man inte har ett begränsat antal liv, samt att det följer en viss story. Storyn är dock tunnare än ett papper och fånigare än hela spelidén så jag förstår inte riktigt varför de ens har lagt in det. Det är nästan så att det stör mer än det tillför.

 

Allt som allt så är det samma typ av spel som innan med massor med nya pussel och dubbelt så många minispel så har du inte tröttnat ännu så är detta en prisvärd fortsättning av förra spelet. Om du däremot börjar bli lite mätt på konceptet och börjat se dig om efter andra typer av spel så är inte detta spel som kommer att hindra dig. Har du aldrig ens hört talas om Monkey Ball-serien eller bara är i behov av ett roligt spel med utmärkta partyspel inkluderade då tycker jag definitivt att du ska ta dig en närmare titt. Upplägget kanske känns lite barnsligt, men om man har en gnutta barnasinne kvar så inser man snabbt hur underhållande och beroendeframkallande det är att rulla apboll. Ett bra köp om man gillar pussel- och partyspel eller bara är ute efter något kul att dra fram när kompisarna tittar in.