Visste du att...
7.5

Rallisport Challenge 2

Svenska Digital Illusions är tillbaka med nästa upplaga av sitt rallyspel.

Svenska Digital Illusions stressade fram spelet Rallisport Challenge till Xbox-premiären i Europa. Spelet blev därför enormt mediokert och bjöd inte på något som konkurrenterna inte bjöd på. Just för att det är en svensk produkt var det många som ifrågasatte min förra recension, men det är jag vid det här laget ganska van med. Speciellt från vissa personer som är så partiska att de lever i en parallell verklighet. Nu i efterhand, med fler rallyspel under bältet, skulle jag inte ge RSC mer än en tvåa.
Nya Rallisport Challenge 2 har utökats med fler bilar, fler banor och fler turneringar. Man kan också spela via Xbox Live, vilket självklart ökar spelnöjet – det gör det alltid i racingspel där tävlingselementet är hela poängen. Den viktigaste förbättringen är givetvis inte hur stor spelet är, utan att spelkontrollen har förbättrats. I första spelet var den riktigt träig och gav inte alls någon körkänsla eller hastighetsinlevelse. Nu i uppföljaren har den förbättrats avsevärt och det är riktigt kul att ratta bilarna runt allehanda banor. Dock kan bilarna ofta bli lite väl sladdriga och det hade varit bra om Digital Illusions hittat ett mellanting. Nu går det från en extrem till en annan skulle man kunna säga.
Spelsätten som fanns med i första spelet återfinns igen, men har verkligen förbättrats. Det till stor del för att det är lättare att spela i och med spelkontrollen, men också för att banorna är mer genomtänkta. Speciellt rallycrossbanorna gillar jag, som bjuder på många tvära kurvor och variation av underlag. Det är fortfarande inte vad jag själv kallar rallycross, men det är inte så fruktansvärt lång borta.
När det gäller bilar finns det massor att välja på och det roligaste inslaget är att Volvo 240 turbo finns med. Finns det någon bil på denna jord som är så kultig som Volvo 240? Jag bara undrar. När första spelet kom ifrågasatte jag varför inte Volvo S40 fanns med, som är en av de vanligaste Rallycrossbilarna i Sverige. Då sa en i utvecklingsteamet att den inte var det, vilket jag genast motsatte mig i bästa messersmith-takt. Men jag hade rätt och nu med RSC2 i min Xbox kan jag med viss glädje konstatera att det mycket väl finns en S40 med i spelet.
RSC2 är ett bra spel, det bjuder på massor av speltid och i kombination med att spela via Xbox Live kommer livslängden att bli extra lång. Det kan tyvärr inte konkurrera med Colin McRae när det gäller själva spelandet och det tycker jag är tråkigt med svenska ögon. Dock är jag en spelare framför allt och vill ha det bästa, då skiter jag fullständigt i om det är utvecklat i Sverige eller England. Ni kommer säkert hitta mig spelande RSC2 på Xbox Live, men så speciellt många timmar ensam framför tv-apparaten kommer det inte att bli.