Visste du att...
8.5

Pro Evolution Soccer 5

Pro Evolution Soccer 5 är världens för tillfället bästa fotbollsspel. Egentligen behöver man inte säga mer.

PES5 är kanske inte så snyggt så man går baklänges, men det har det man förväntar sig och lite till. De momenten som irriterade från förra årets version har de faktiskt sett över och korrigerat, i alla fall de flesta. Spelandet har skärpts till och det gäller att spela sig framåt, inte bara ruscha likt en skenande travhäst mot mål.

Datorspelarna har blivit smartare och deltar mer aktivt i spelet. De tar gärna för sig och närkamperna blir heta. Så heta att en spelare kan bli skadad i dem och om inte domaren sett incidenten då blir det inte ens frispark – trots att spelaren tvingas gå av planen. Såvida man har fördel av bollen överses en regelöverträdelse och även varning, men bara tills nästa avblåsning. Avvaktande varningar finns alltså med i spelet såvida jag var oklar.

Kontrollen är bra och lätt att lära sig, vilket är ett krav för att man ska kunna spela mot icke tv-spelsvana kompisar. Är de för svårt vill de inte spela och den vane spelaren blir för överlägsen. När man spelar mot kompisar är PES5 som allra bäst, när man spelar ensam når det inte samma höjder tyvärr.

När man kommer in i det kan man lägga upp sköna passningsspel och anfall, man kan göra allt man kan göra i riktig fotboll. Frisparkar och skott utifrån har blivit farligare och kan resultera i mål. Tidigare har fasta situationer bara varit slöseri med tid. Hörnorna är också lättare att inkassera på.

Grafiken har jag varit inne på, att det inte är världens snyggaste spel. Animationer och detaljer håller dock en mycket hög nivå. Där PES5 inte alls kan hänga med konkurrenten Fifa 06 är på presentationen, som lyckligtvis inte har något som helst att göra med spelet. Det är inga imponerande sekvenser mellan eller inför matcherna, här leder Fifa med hästlängder (den andra hästsportsliknelsen i den här recensionen, fråga inte varför – de kom spontant). Det skulle dock varit kul om de haft feta presentationer för att knyta ihop det annars nästintill kompletta paketet.

Pro Evolution Soccer 5 är ruskigt kul och ett måste för alla fotbollsfans.