Visste du att...
7.5

NBA Street v3

Basket som det stora flertalet spelar det – utanför de stora arenorna.

Basket på gatan har blivit en av de hetaste spelsporterna och det kommer massor av nya titlar varje år. Anledningen till det stora antalet basketspel är därför de primärt utvecklas för den amerikamarknaden där basket är hur stort som helst. Att ha ett basketspel i sin portfolio är livsviktigt för utgivarna och även för konsolerna.
Ett av de populäraste basketspelen i den så kallade street-genren är NBA Street och nu är den tredje upplagan här som heter NBA Street v3. Det hela går ut på att spela basket utanför de stora arenorna, här spelas det till exempel på en bakgård i ett dåligt område på en plan full med gropar och sprickor. Under spelets gång kan man rusta upp sin hemmaarena och slutligen få till en riktigt trevlig plats att förnedra sina motståndare på.
Varje lag består av tre personer och med totalt sex spelare på planen blir det stora ytor som bidrar till snabbt spel. Den enda regeln som överensstämmer med den basket som man är van att se på tv – eller i lokala sporthallen om man är en fan – är att man måste skjuta inom en viss tid när man är i anfall, annars kan man göra i stort sett vad som helst. Dunkarna är enorma, passen är imponerande och matcherna är fruktansvärt täta. Streetbasketspelen är en fantasifull – eller överdriven om man hellre vill – version av vanlig basket och det gör att spelarna kan göra saker som inte ens NBA-ligans bästa klarar av. Hoppa flera meter upp i luften, rotera massor av varv för att sedan leverera den tyngsta dunken genom tiderna – det är vardag i NBA Street v3. Bygger man upp sin så kallade Gamebreaker-mätare kan man göra ännu mer avancerade och imponerande saker.
Matcharna har olika regler, ibland får man bara poäng om man dunkar, först till sju poäng vinner, först till 21 och så vidare. Vilka regler som gäller är olika från ställe till ställe. Då det kryllar av matcher brukar jag välja de matcherna som har minst poäng för seger – för jag vill gärna komma vidare till nästa dag och dess matcher, inte harva runt hur länge som helst på samma ställe. Det som min slöhet drabbas av är att jag inkasserar färre poäng för att förbättra min spelare, köpa nya saker eller förbättra min hemmaarena. Nu kan i alla fall jag ifrågasätta om shopping är den ultimata belöningen för bra spel – jag går inte i taket för att min lirare få en ny tröja. Då hade jag förmodligen valt att spela The Sims eller nåt av Barbie-spelen på PC.
Självklart har det kryddats med specialevenemang så som dunktävling till exempel. Här kan man dunka tills man får näsblod och även kasta in hinder som gör att domarna ger en högre poäng för sin kreativa dunk.
I det enorma utbudet av streetbasketspel är NBA Street v3 ett av de bästa alternativen – om inte det bästa. Det streetbasketspelen erbjuder är variationer av samma sak och det är upp till var och en vilket som passar bäst.