Visste du att...
7.5

Mercenaries

Kriga för den som betalar bäst i rollen som legosoldat.

Spelet Mercenaries har undertexten Playground of Destruction och bara namnet och den raden beskriver spelet väldigt bra. Spelaren får här vara en så kallad legosoldat och utför alltså uppdrag åt den som betalar högst.

Legosoldaterna man får välja på är två killar och en tjej. Den ena killen är amerikan, tjejen är från Asien och så den blonda soldaten Mattias Nilsson från Arvidsjaur. Jodå, jag blev rätt förvånad när en svensk soldat dök upp, men varför inte. Rösten till denne Lapplandshärstammande svensk tillhör ingen mindre än skådespelaren Peter Stormare som bland annat haft roller i Minority Report, Fargo och Armageddon.

Spelaren får en karta, som är relativt stor, att utnyttja. På den hittar man uppdragsgivare och andra sätt att tjäna pengar. Sedan är det bara att acceptera ett kontrakt och utföra det, nästa kontrakt kan mycket väl ska åt den sidan man just slog till emot – lojalitet är inte stort bland legosoldater. Området som soldaterna opererar i är Korea, som försökt bli en nation men en galen ledare har satt stopp för det och han måste stoppas. Därför tar även fredsbevarande trupper in hjälp, men det är självklart topphemligt.

Galningen har en kortlek av soldater, varav alla fått ett eget kort – till exempel spader två. Dessa kort ska samlas in – döda eller levande. Spelet har lånat en hel del från enormt populära Grand Theft Auto och man kan ta vilket fordon som helst för att transportera sig. Precis som i GTA är vissa roligare än andra att framföra och efter ett tag blir man trött på transportsträckorna och letar helst en helikopter för att göra resan snabb. Att man kan ta vilket uppdrag eller fordon som helst gör att spelet känns väldigt öppet, man begränsas inte som är ett vanligt förekommande spelfenomen.

Även om spelet är uppdragsbaserat får man känslan av att man kan göra lite som man vill. Det är action rakt igenom och man skjuter och spränger allt som kommer i ens väg. Och som alla känner till – det är kul att skjuta och spränga saker.