Visste du att...
6.5

Marvel vs Capcom 2

Text: Spoof

Efter att Marvel vs Capcom 2 har funnits i mer än två år till Segas övergivna Dreamcast släpper Capcom spelet nu till Playstation 2.

I Marvel vs Capcom 2 får, som titeln antyder, kämpar från Marvel respektive Capcom bevisa vad det går för i gammal hederlig 2D-fighting. Nästan iallafall. Karaktärerna är fortfarande uppbyggda av sprites medan bakgrunderna renderas helt i 3D. Detta fungerar inte riktigt lika bra som man skulle vilja. Kämparna känns aningen påklistrade och dessutom är de ganska pixliga och animationerna ser inte alls lika bra ut som nyare producerade spel i samma genre, till exempel Guilty Gear X. Det flyter i alla fall utan minsta tillstymmelse till slowdowns, inte ens när det händer en väldig massa samtidigt på skärmen – och det gör det ofta. Marvel vs Capcom 2 bjuder på hysteriska strider och attacker som går att länkas ihop till slagkombinationer som kan närma sig hundra till antalet.

Ljudet är en annan sak som inte känns helt lyckad. Musiken som spelas vid val av karaktärer, någon slaggs jazzig pop, känns helt fel och passar inte alls in. Vissa kanske gillar det just av den anledningen, men inte jag. Det samplade talet som hjältarna slänger ur sig då och då låter inte heller speciellt bra, de är dova och av dålig kvalitet.

Trots att vissa delar av utförandet brister och att spelet har ett par år på nacken så har det faktiskt mycket att erbjuda, speciellt om du är så kallad old school-spelare och fortfarande envist hävdar att fightingspel faktiskt gör sig bäst i 2D. Marvel vs Capcom 2 bjuder på snabb, solid och faktiskt väldigt genomtänkt fighting, även om balansen inte alltid är den bästa. Det är lätt att vid första anblick tro att det här spelet bara handlar om att trycka på alla möjliga knappar så fort som möjligt och hoppas på det bästa. Men efter att ha skrapat lite på ytan märker man att spelet är mycket mer komplext än så, och det är inget snack om saken att en nybörjare inte skulle ha en chans mot en mer erfaren spelare.

Så bör du köpa det här spelet? Beror på. Visst har det sina bra sidor, men när det redan finns bättre titlar i samma genre; tidigare nämnda Guilty Gear X och med uppföljaren Guilty Gear X2 på horisonten känns det svårt att rekommendera det här spelet. Speciellt när det dyker upp långt efter att orginalversionen släppts. Det är trots allt ett bra spel och om du är en 2D-fightingfanatiker gör du bäst i att titta på spelet för chansen är att du kommer att gilla det.