Visste du att...
8

Lead and Gold: Gangs of the Wild West

Fatsharks tolkning av vilda västern besitter en säregen charm.

Just nu finns det nog ingen mer konkurrensutsatt spelgenre än online-shooters och när giganterna Modern Warfare 2 och Battlefield: Bad Company 2 som bäst håller på och slåss om spelarnas gunst gäller det att hitta en egen nisch för att kunna sticka ut. På det planet lyckas tveklöst Lead and Gold, för även om westernspel börjat komma allt mer på senare tid är det ett långt ifrån överbefolkat tema och Fatsharks egna tolkning av vilda västern besitter en säregen charm.

Rent hantverksmässigt är det ett välgjort spel, banorna är väldesignade och kontrollerna sitter som de ska. Det låter kanske inte så sexigt, men solida grunder är trots allt det allra viktigaste i den här sortens spel och Lead and Gold har ett bra tempo i striderna. Bortsett westernmiljöerna är det fokusen på lagarbete som sticker ut mest. Än mer än i Bad Company 2 krävs det att man samarbetar och koordinerar och spelet gör dessutom ett bra jobb med att uppmuntra detta.

Samtliga av de fyra klasserna medför en bonus till sina lagkamrater, står man exempelvis bredvid prickskytteklassen Trapper ökar ens chanser att göra kritisk skada på fienden. Därutöver läker man alltid liv om man är i närheten av en lagkamrat och bägge dessa effekter illustreras tydligt med symboler som flyger över skärmen. Det faktum att det för det mesta faktiskt går bra att samarbeta med främlingar på internet – vilket ändå är ganska ovanligt i genren – är ett tydligt bevis för att designen fungerar.

Lagkänslan tillsammans med de tydligt uppdelade klasserna ger en hel del Team Fortess 2-vibbar och faktum är att Lead and Gold står sig ganska bra mot den gamla trotjänaren. Det är tydligt att Lead and Gold inte är lika omedelbart komplext som många av sina konkurrenter, men just enkelheten talar också till dess fördel. Det krävs inget stort engagemang för att hoppa in i en match men utbudet av spellägen och kartor är ändå digert nog för att ge drivna spelare tillräckligt med tuggmotstånd.

Till fullpris hade det kanske varit svårare att rekommendera ett spel med enbart multiplayer i dagens marknad, men som billigt nedladdningsbart dito är det väl värt att ta sig en titt på. Dess lättillgängliga lekfullhet utgör ett alternativ till de lite bistrare genrekamraterna och Lead and Gold roar såväl för stunden som i längden.