Visste du att...
7.5

Gran Turismo 5

Gillar du bilar är chansen stor att du gillar Gran Turismo 5.

Efter en löjligt lång väntan efter den femte delen av bilsimulatorernas bilsimulator känns det såklart stort att äntligen få uppleva vad som sägs vara det mest påkostade spelet någonsin. Fem år efter att vi först fick höra om detta oändliga projekt är det äntligen dags. Håller det måttet när man ställer det mot dagens konkurrerande titlar men också när man ställer det mot den förväntan som multiplicerats för varje månad det skjutits upp?

Polophony Digital har velat klämma in allt i Gran Turismo 5. Varenda apekt, varenda liten beståndsdel, varenda sida av en bilälskares drömmar finns representerat. Med siktet ställt bortom stjärnorna och med en till synes outtömlig budget levereras nu en något ojämn upplevelse.

Visst, när Gran Turismo 5 är bra så är det extremt bra. Valmöjligheterna är oändliga och snyggt som attans är det. Efter ett par rundor fram och tillbaka är nu även onlinedelen väldigt bra.

Men om sanningen ska fram är det bökigt att ha och göra med. Menydesignen är en mindre katastrof och att byta bil är ett projekt. Tänk att spelet är världens största bilmässa och all trängsel och väntetid mellan båsen är inkluderat.

Gran Turismo 5 är nästan bättre att se som ett community för bilfantaster. För om man gillar bilar så har man all rätt att älska detta. Man vinner bilar genom att komma först i olika tävlingar. Sedan kan man måla om dem och byta ut olika delar på dem. Efteråt kan bilen tvättas och vaxas, om man så önskar. Sedan kan man ta bilder på sin bil i olika exotiska miljöer och skicka över bilden till sina vänner. Vill man går det även att ge sin bil som en gåva till en vän.

Det är lite från det hållet man ska se Gran Turismo 5. För vill man ha en strömlinjeformad spelupplevelse som ger vansinnehastigheter och adrenalinkickar från första start, då ska man se sig om efter andra bilspel.