Visste du att...
7.5

Genma Onimusha

Krigaren Samanosuke Akechi får göra om hela sitt äventyr i Xbox-versionen av Onimusha.

Onimusha har funnit till Playstation 2 ett bra tag och det har sålt ofantliga mängder.

Uppföljaren är hett efterlängtad. Under tiden kommer en uppdaterad version av Playstation 2-spelet till Microsoft Xbox.

I rollen som krigaren Samanosuke Akechi hamnar man snabbt i en salig röra. Den 19-åriga prinsessan Yuki kidnappas precis efter att hon sänt ett meddelande till Samanosuke om konstiga aktiviteter som hon bevittnat i slottet. Som tur är kommer hjälten, Samanosuke, till undsättning och räddar prinsessan, men bara för en kort stund. Det visar sig nämligen att vår hjälte är rätt värdelös på att slåss och åker på stordäng av ett gigantiskt monster. Efter att ha varit medvetslös ett tag kvicknar han i alla fall till och får hjälp från ovan. Han erhåller ett underarmsskydd i plåt, där man kan placera kraftladdade diamantliknande saker. De heter Orbs på engelska och jag kommer inte på vad de heter på svenska. Med dessa får han extra krafter och kan öppna dörrar med sigill i samma färg som den orb han använder. Varje orb har ett medföljande vapen och en magi-attack. Både vapen och orb kan uppgraderas genom spelet, vilket sker genom att samla energi från varje fientlig karaktärs livslåga man släckt – och sedan placerar man den energin på vapen eller orb.

Att spelet bygger på Resident Evil märker man snabbt, styrningen är i grunden densamma. Äventyret har samma upplägg, med mystiska omständigheter och lite lätt skrämmande monster och händelser. Pusselelementen har fått stiga åt sidan för action – det är svärdfighter stup i ett. Pusslena känns lite mer japanska än i andra actionäventyr, man ska till exempel pussla ihop medaljonger och annat man inte är så värst van med, men också gamla hederliga dra i spakar för att öppna dörrar och så vidare.

Spelet har en bra story, även om man ibland tappar lite av den på grund av alla japanska namn som varken är lätta att uttala eller komma ihåg. Förutom Samanosuke och Yuki, finns även ett antal andra karaktärer med lite från och till. Bland annat ninjatjejen Kaede, som är utsänd för att eliminera Samanosuke, men fattar tycke för honom och väljer i stället att hjälpa honom på jakten efter prinsessan.

Fans av Playstation 2-spelet undrar nog vad det är för nyheter och där kan jag berätta att det knappt är några alls. Spelet har blivit svårare, i alla fall uppfattar jag att det är svårare, och det är lite mer påfund i energin som sugs från eliminerade motståndares kroppar. Har man spelat PS2-spelet finns alltså liten anledning att köpa detta.

I det stora hela känns Onimusha lite som skåpmat och nu när det är tal om den andra versionen av samma spel är den saken ännu mer understruken. Storyn och atmosfären har dock alltid känts trevlig att ha att göra med. De många fightingsekvenserna kan ibland bli tjatiga och dessutom får man ont i tummen av allt tryckande på Xbox-padens knappar, men i det stora hela är det ett bra actionäventyr som fans av genren inte bör missa.