Visste du att...
7

Extreme G 3

I framtiden har man tröttnat på ordinär motorsport…

Extreme G 3 (XG3) är det första futuristiska racing spelet till PS2 så det finns ganska så höga förväntningar på den tredje delen i Extreme G-serien.

Jag minns när jag spelade det första Extreme G till Nintendo 64, då blev jag mäktigt imponerad av fartkänslan och attityden i spelet. Det ansågs som av vissa som en kopia på F-Zero och av vissa som Nintendo 64:ans svar på Wipeout till Playstation. Men jag såg det inte som något av dessa, jag såg det som ett spel med attityd, ett spel som gav riktig fartkänsla, en upplevelse jag tidigare bara fått från bergochdalbanor. Nu är XG3 här och även fast ribban på spelproduktion har höjts kraftigt ger det mig precis samma känsla. XG3 behåller grunden satt i den första delen, men förbättrar allt precis så mycket som man kan förvänta sig av ett nästa generations Playstation 2-spel.

Spelar man ensam räcker spelet inte hur länge som helst, men betydligt längre än de flesta spel av denna sort. Det finns 10 banor som kan spelas med ett val av 6 olika lag. När man klarar banorna vinner man pengar som går att spendera på nya vapen eller delar till sin futuristiska motorcykel. Det hela utspelar sig under det 23:e århundradet, och framtidens mest populära motorsport kallas Extreme G. Den är otroligt snabb, utövas med framtidens mest avancerade motorcyklar och är på blodigt allvar eftersom alla medel är tillåtna – även ett stort antal vapen.

Att styra sin framtidscykel är väldigt simpelt, men vill man klara de svåra banornas svängar krävs det att man lär sig använda höger och vänster bromsarna som sitter på R- och L-knapparna. Sedan finns det också en turbo som ger dig extra hastighet, men denna drar energi från din cykel. Du tappar även energi om du blir skjuten eller om du åker in i väggar. Det säger sig att när energin tar slut, så tar också spelet slut. På motsatt sida av energi mätaren finns det en mätare som visar hur mycket ammunition det valda vapnet har kvar. Både ammunition- och energimätaren går att fylla på genom att åka på speciellt färgade fält, vilka är utplacerad på varje bana. Musiken och ljudeffekterna i spelet är av standard framtidsspelsort, med passande techno beats och liknande. Sedan att XG3 går att spela med Dolby Surround gör knappast upplevelsen sämre. Grafiken i spelet är både ren och detaljerad, med enorma och fantasifulla banor. Ibland går XG3 hysteriskt snabbt, men bildhastigheten sjunker väldigt sällan från 60 ”Frames Per Second”, vilket är mycket imponerande. De tolv banorna sträcker sig en regnig framtidsstad fylld med neon ljus, till ren vildmark bland dalar och bergskedjor. En sak som kan göra spelandet lite enformigt är det ständigt perfekt asfalterade underlaget man alltid tävlar på. Det hade blivit mycket mer spännande om man ibland kunde få ta genvägar genom riktiga grottor, jordvägar, träsk, eller liknande. En annan sak som drar ner betyget är att spelet går så snabbt att det ofta blir väldigt svårt att sikta på sin motståndare, man får ibland skjuta och hoppas på det bästa.

Det finns inte mycket till realism i det här spelet, men är man ute efter det borde man köpa Gran Turismo 3. Extreme XG3 är inte årets bästa spel, det är inte ens årets bästa racing spel, men det är en stundtals riktigt underbar spelupplevelse som inte bör missas.